Yksityiseen turvallisuusalaan kohdistuva viranomaisvalvonta : Estääkö resurssipula valvonnan suorittamisen lainsäätäjän tarkoittamalla tavalla? - Kortesoja, Sara (My University, 2021)
Tutkielman tarkoituksena oli paikantaa yksityisen turvallisuusalan viranomaisvalvontaan liittyviä kehityskohtia, joihin tämänhetkisessä viranomaisvalvonnassa tai myöhemmässä lainvalmistelussa tulisi kiinnittää huomiota. Tutkimusaineistona käytettiin yksityisen turvallisuusalan sääntelyä koskeneeseen lainsäädäntöhankkeeseen SM066:00/2011 liittyviä lainvalmisteluasiakirjoja. Lainsäädäntöhankkeen yhteydessä sidosryhmille tehtiin kolme lausuntopyyntöä, joista ensimmäinen koski luonnosta hallituksen esitykseksi laiksi yksityisistä turvallisuuspalveluista ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi. Kyseiseen lausuntopyyntöön saatiin vastauksena 44 sidosryhmien antamaa kirjallista lausuntoa. Tutkielmassa on keskitytty analysoimaan näitä sidosryhmien antamia kirjallisia lausuntoja siltä osin, kun ne liittyvät yksityisen turvallisuusalan viranomaisvalvontaan. Tutkimusmenetelminä tutkielmassa hyödynnetään teemoittelua ja argumentaatioanalyysia. Tutkielman tavoitteena oli selvittää, millaisiin yksityisen turvallisuusalan viranomaisvalvontaan liittyviin seikkoihin sidosryhmät ovat antamissaan kirjallisissa lausunnoissa kiinnittäneet huomiota. Lisäksi lausuntopalautteen vaikutuksia pyrittiin arvioimaan vertailemalla luonnosta hallituksen esitykseksi laiksi yksityisistä turvallisuuspalveluista ja eräiksi siihen liittyviksi laeiksi sekä lopullista hallituksen esitystä (HE 22/2014 vp) keskenään. Tutkielmassa myös nostettiin esiin lainvalmistelussa huomioimatta jääneet sidosryhmien viranomaisvalvonnasta esittämät kannanotot ja kehitysehdotukset. Tutkielmassa havaittiin, että sidosryhmien antaman lausuntopalautteen perusteella yksityisen turvallisuusalan viranomaisvalvonnan järjestämiseen liittyy huomattavasti yksittäisiä kehitysideoita perustavanlaatuisempi ongelma. Huoli valvontaviranomaisen resurssien riittävyydestä nousi vahvasti esiin sidosryhmien antamassa lausuntopalautteessa. Hallituksen esityksessä valvontaviranomaisten resurssien riittävyyteen kiinnitettiin kuitenkin vain vähän huomiota. Tutkielman perusteella on siten epävarmaa, pystytäänkö viranomaisvalvonnan kehittämiseksi tehdyt lainsäädäntömuutokset käytännössä toteuttamaan tämänhetkisillä valvontaviranomaisten resursseilla. Jatkossa tulisikin tarkemmin tutkia, millaisia vaikutuksia yksityisistä turvallisuuspalveluista annetun lain (1085/2015) säätämisellä on ollut yksityisen turvallisuusalan viranomaisvalvontaan ja estääkö viranomaisten resurssipula valvonnan suorittamisen lainsäätäjän tarkoittamalla tavalla.
Keywords: turva-ala, yksityistäminen, viranomaisvalvonta, säädösvalmistelu, sidosryhmä