Landed Cost -työkalun rakentaminen ja implementointi strategisessa hankinnassa - Kortesmaa, Minna (My University, 2019)
Toteutuneen loppukustannuksen (Landed Cost, LC) arvioiminen on yksi hankintaosaston suurimmista haasteista. Tuontikustannukset ovat pystyttävä arvioimaan vuosi-, erä- ja kappaletasolla, jotta pystytään tekemään taloudellisesti parhaat hankintapäätökset. Tutkielman tarkoituksena on rakentaa strategiselle hankinnalle LC-työkalu yhdessä case-yrityksen henkilöstön ja sidosryhmien kanssa. Tutkimus pohjautuu kansainvälisen hankinnan kirjallisuuteen ja kokonaiskustannusmenetelmiin. LC-työkalun rakentamisen tukena on käytetty omistajuuden kokonaiskustannusteoriaa (Total Cost of Ownership, TCO). Tutkimuksen teoreettiseksi kehykseksi valikoitui LC-menetelmä, koska case-yritys tarvitsi yksinkertaista työkalua, jonka avulla pystytään realistisesti arvioimaan eri toimittajien tuontikustannuksia kappaletasolla. Tutkimus on toteutettu kvalitatiivisella menetelmällä käyttäen konstruktiivista tutkimusotetta. Tutkimuksen aikana rakennettiin konstruktiona case-yritykselle LC-työkalu, jonka avulla pystytään arvioimaan eri toimittajien tuontikustannuksia ja antamaan toimittajille palautetta tavaroiden kustannuksista vuosi-, erä- ja kappaletasolla. Tutkimus toteutettiin yksilö- ja ryhmähaastatteluiden avulla. LC-työkalu käytetty data pohjautuu case-yrityksen yhteistyösopimuksiin eri kuljetusyhtiöiden kanssa. Tutkimuksessa rakennettu LC-työkalu tukee ja vahvistaa olemassa olevaa kirjallisuutta. LC-työkalu on siirrettävissä pienin muutoksin case-yrityksen muihin hankinnan tiimeihin. Taustadatan muutoksilla siirto onnistuu kansainvälisesti mihin tahansa hankintaorganisaatioon.
Keywords: Landed Cost, hankinnan työkalut, toimitusketjut, strateginen hankinta