Vapaaehtoisten hiilimarkkinoiden kehitys ja tulevaisuus : Kirjallisuuskatsaus vapaaehtoisten hiilimarkkinoiden toimintaan taloustieteen näkökulmasta - Kulmala, Lotta (My University, 2024)
Tutkielmassa käsitellään vapaaehtoisten hiilimarkkinoiden taustaa ja selvitään, kuinka ne toimivat taloustieteellisestä näkökulmasta. Ilmastonmuutos on globaalinen haaste, ja siihen liittyviä tavoitteita on sovittu kansainvälisillä sopimuksilla, kuten Pariisin sopimuksella. Hiilidioksidipäästöt voidaan nähdä taloustieteessä negatiivisena ulkoisvaikutuksena, ja tämän vuoksi tarvitaan monenlaisia toimia. Ilmastonmuutoksen ehkäisemiseksi on jo kehitelty erilaisia välineitä ja yksi näistä on vapaaehtoiset hiilimarkkinat. Tutkielmassa on tarkoituksena tarkastella, kuinka vapaaehtoiset hiilimarkkinat toimivat säänneltyjen hiilimarkkinoiden rinnalla, mitä mahdollisia haasteita markkinoiden toimintaan liittyy ja ovatko ne todellisuudessa kelvollinen vaihtoehto. Tutkielmassa otetaan tarkasteluun, kuinka nämä markkinat toimivat sääntelyn puutteesta huolimatta ja minkälaisia haasteita markkinoilla on taloustieteellisestä näkökulmasta katsoen. Kirjallisuuskatsauksen lähteinä ja aineistoina käytetään sekä uudempia että vanhempia lähteitä. Vapaaehtoiset hiilimarkkinat ovat iältään suhteellisen nuoret, ja aihetta ei ole kovin paljon käsitelty taloustieteen näkökulmasta. Vapaaehtoiset hiilimarkkinat ovat laaja käsite ja sisältävät erilaisia instrumentteja. Vapaaehtoisia hiilimarkkinoita ei voida säännellä samalla tavalla kuin säänneltyjä markkinoita. Kirjallisuuskatsauksen perusteella voidaan sanoa, että vapaaehtoisten hiilimarkkinoiden volyymin trendi on ollut kasvava ja niiden merkitys säänneltyjen hiilimarkkinoiden rinnalla on keskeinen. Vapaaehtoisten markkinoiden toiminnassa on huomattavissa haasteellisia rakenteita, jotka johtavat markkinahäiriöihin. Tiettyjä ympäristötaloustieteen teorioita on yhdisteltävissä vapaaehtoisiin hiilimarkkinoihin, kuten vapaamatkustajan ongelma ja omistusoikeuksien puuttumisen haasteet. Tunteet, syyllisyys ja muiden toimijoiden toiminta saattaa vaikuttaa päätöksen osallistua hiilidioksidipäästöjen kompensointiin.
Keywords: ympäristötaloustiede, hiilimarkkinat, vapaaehtoiset hiilimarkkinat, hiilidioksidikompensaatio