Kansainvälinen järjestäytynyt rikollisuus Suomessa 1990-luvulla : Keskusrikospoliisin näkemys ilmiöistä ja niiden kehittymisestä - Kauppila, Aleksi (My University, 2020)
Tässä pro gradu -tutkielmassa käsiteltiin kansainvälisen järjestäytyneen rikollisuuden ilmiöitä ja niiden kehittymistä 1990-luvulla Keskusrikospoliisin näkökulmasta. Keskusrikospoliisin tehtäviin kuului Suomessa vakavan ja järjestäytyneen rikollisuuden torjunta. Tutkimuksessa nostettiin esiin kansainvälisen järjestäytyneen rikollisuuden ja järjestäytyneen rikollisuuden määritelmistä käyty sekä akateeminen että Keskusrikospoliisin sisällä käyty keskustelu. Tutkimus käsitteli kansainvälistä järjestäytynyttä rikollisuutta Suomessa 1990-luvulla huumausainerikollisuuden, itärikollisuuden, etnisen rikollisuuden sekä rikollisten moottoripyöräkerhojen kautta Kaikkia näitä ilmiöitä yhdistävänä tekijänä toimi huumausainerikollisuus. Tutkimuksessa kontekstoitiin Keskusrikospoliisin näkemystä eurooppalaiseen tilanteeseen niiltä osin, kun se oli mahdollista. Tutkimus osoittaa, että 1990-luvulla Keskusrikospoliisi piti itärikollisuutta ja etnistä rikollisuutta potentiaalisina uhkina, jotka eivät kuitenkaan konkretisoituneet odotetulla tavalla. Rikollisten moottoripyöräkerhojen uhkapotentiaali taas konkretisoitui 1990-luvun kuluessa. Keskusrikospoliisin tilannekuva kansainvälisen järjestäytyneen rikollisuuden ilmiöistä kehittyi koko 1990-luvun ajan yhä syvemmäksi. Tutkimuksen lähdeaineistona toimi pääasiassa Keskusrikospoliisin tuottama lähdekirja-aineisto, mikä oli luonteeltaan tiedustelumateriaalia. Tämä materiaali oli salassa pidettävää aineistoa ja tämän vuoksi tutkimusluvan alaista. Lähdemateriaali koostui myös Keskusrikospoliisin julkisista vuosi- ja toimintakertomuksista.
Keywords: Huumausainerikokset, järjestäytynyt rikollisuus, kansainvälinen rikollisuus, rikolliset moottoripyöräkerhot, rikollisuus, poliisihallinto, Keskusrikospolisi.