Musiikki aivohalvauksen stressireaktioiden hillitsijänä - Nupponen Aurora; Sihvonen Aleksi J; Särkämö Teppo; Soinila Seppo (Suomalainen lääkäriseura Duodecim, 2025)
Aivohalvaus on merkittävä kansantaloutta rasittava ja yksilön elämänlaatua heikentävä sairaus. Panostus akuuttivaiheen kuntoutukseen on keskeistä myöhemmän sairastavuuden ja toimintakyvyn heikkenemisen ehkäisemiseksi. Käytettäessä musiikkia standardihoidon lisänä aivohalvauspotilaiden kuntoutuminen tehostuu. Musiikkikuntoutus on edullista ja helppoa toteuttaa. Aivoinfarktissa iskemian aiheuttama hapenpuute aiheuttaa stressireaktion, mikä voidaan mitata fysiologisina stressimuuttujina, mielialan heikkenemisenä ja ahdistuksen lisääntymisenä. Seerumin suuri kortisolipitoisuus sekä masennus ennustavat itsenäisesti huonoa toiminnallista lopputulosta ja kortisoli myös lisääntynyttä kuolleisuutta. Musiikin kuuntelu hillitsee näitä stressireaktioita; kortisolipitoisuus pienenee ja mieliala paranee. Musiikin kohentaman mielialan myötä potilaat osallistuvat kuntoutusharjoitteisiin aktiivisemmin, mikä on keskeistä toimintakyvyn palautumiselle. Musiikin kuuntelu myös lisää suoraan aivojen muovautuvuutta, aktivoi aivoja laaja-alaisesti ja tehostaa aivoverenkiertoa.