Tilintarkastuksen laatu rajoitetun varmuustason kontekstissa : Tilintarkastajan näkökulma - Nikulainen, Reetta (My University, 2019)
Tässä tutkimuksessa keskitytään tarkastelemaan tilintarkastuksen laatua vielä Suomessa käytännön tasolla tuntemattoman ja niukasti tutkitun kevyemmän tarkastuksen kontekstissa. Työ- ja elinkeinoministeriön nimeämä työryhmä selvittää parhaillaan, voitaisiinko pienyhtiöiden hallinnollista taakkaa keventää ns. kevyemmällä tarkastuksella, joka toimisi kustannustehokkaampana ja kevyempänä vaihtoehtona lakisääteiselle tilintarkastukselle. Tämänhetkinen tilintarkastuslaki ja muu alan normisto velvoittavat kaikenkokoisia yhtiöitä samassa laajuudessa, mitä ei koeta täysin oikeudenmukaiseksi EU:n tilinpäätösdirektiivien lähtökohtana olevan ”pienet ensin” -periaatteen kannalta. Kevyempää tarkastusta sovelletaan toistaiseksi vain muutamassa Euroopan maassa, joista tämän tutkimuksen vertailukohdaksi valittiin yhtäläisen tilintarkastuskulttuurin vuoksi Tanska. Lähtökohdat lainsäädäntömuutokselle olivat Tanskassa kuusi vuotta sitten monella tapaa yhtäläiset Suomen tämänhetkisen tilanteen kanssa, minkä vuoksi tämän tutkimuksen tilintarkastajien haastattelut antavat hyvän lähtökohdan sen pohtimiseksi, voisiko vastaava muutos olla myös Suomessa mielekäs vaihtoehto ja ratkaisu tilintarkastuksen laaduntarkastusten paremmille tuloksille. Vaikka kevyempi tarkastus ei vastaa tilintarkastusta, sen mahdollistama kustannustehokkuus voisi välillisesti vapauttaa resursseja tilintarkastuksen paremman laadun tuottamiseen. Tässä tutkimuksessa käydään läpi niitä erityispiirteitä, jotka liittyvät kevyempään tarkastukseen ja sitä, miten niissä annettava rajoitettu varmuus tilinpäätöksen tietojen oikeellisuudesta vaikuttaa tarkastuksen laatuun. Tutkimustulosten mukaan kevyemmän tarkastuksen laadussa on kyse lähtökohtaisesti samoista tekijöistä kuin tilintarkastuksessa, minkä vuoksi laatuun vaikuttavaan panokseen tai prosessiin tehty panostus voi parhaimmillaan johtaa molempien laatua parantaviin synergiaetuihin. Keskeisin ero liittyy lähinnä siihen, mitä vaatimuksia toimeksiannon varmuustaso asettaa laadun vähimmäistasolle. Tämän tutkimuksen tulokset vahvistavat teoriassa esitettyä näkemystä siitä, kuinka laatu on pohjimmiltaan kiinni tarkastuksen suorittajan ammatillisen harkinnan nojalla tekemistä päätöksistä.
Keywords: tilintarkastuksen laatu, kevyempi tarkastus, rajoitettu varmuus, tilintarkastusriski