Oppimisanalytiikka ja oppimisen hallintajärjestelmät matematiikan opetuksessa ja opiskelussa - Tulijoki, Wilma (My University, 2023)
Tämän systemaattisen kirjallisuuskatsauksen tavoitteena oli tarkastella oppimisanalytiikkaa ja oppimisen hallintajärjestelmien käyttöä osana matematiikan opetusta ja opiskelua. Tutkimuksessa oltiin lisäksi kiinnostuneita siitä, millaisia hyötyjä ja rajoituksia oppimisanalytiikan ja oppimisen hallintajärjestelmien käyttöön liittyy matematiikan opetuksen ja opiskelun kontekstissa. Tarkastelu kohdistettiin kaikkien koulutusasteiden opiskelijoihin sekä opettajiin. Tutkimuksen aineisto koostui 33 julkaisusta, jotka haettiin helmikuussa 2023 kolmesta tietokannasta. Aineiston analyysi toteutettiin aineistolähtöisen sisällönanalyysin keinoin, ja aineiston järjestelyssä hyödynnettiin teemoittelua. Oppimisanalytiikkaa ja oppimisen hallintajärjestelmiä käytettiin matematiikan arviointiin, matemaattisen osaamisen kehittämiseen, opetuksen toteutustapana ja suoriutumisen ennustamiseen. Niiden hyödyiksi koettiin soveltuvuus arvioinnin tehtäviin, opiskelijoiden osaamisen kohentuminen, informaation saanti, resurssit ja oppijan vastuun lisääntyminen. Julkaisuissa havaitut rajoitukset puolestaan liittyivät erilaisiin puutteisiin, sopimattomuuteen matematiikkaan, suppeuteen sekä muihin näkökulmiin, kuten vilppiin, uutuudenviehätykseen ja kustannuksiin. Oppimisanalytiikan ja oppimisen hallintajärjestelmien käytön ei havaittu aiheuttavan suoranaista haittaa, mikä voidaan nähdä positiivisena tuloksena. Vaikka oppimisanalytiikka ja oppimisen hallintajärjestelmät voivat tuottaa lukuisia hyötyjä matematiikan opetukseen ja opiskeluun, on aiheellista pohtia, miten niitä käytetään opetuksessa ja millainen painoarvo voidaan asettaa jonkin järjestelmän tuottamalle tiedolle. Lisäksi on merkityksellistä muistaa, että opettaja on lopulta vastuussa opetusta koskevista päätöksistä. Tässä tutkimuksessa on pyritty jäsentämään yleiskuvaa oppimisanalytiikan ja oppimisen hallintajärjestelmien käyttöön liittyvistä näkökulmista viimeisen vuosikymmenen ajalta. Jatkotutkimukselle on tarvetta syvemmän ymmärryksen ja luotettavamman tiedon saamiseksi. Jatkossa olisi mielenkiintoista esimerkiksi vertailla oppimisanalytiikan ja oppimisen hallintajärjestelmien käyttöä eri koulutusasteilla ja kohderyhmissä, selvittää oppimisanalytiikan ja oppimisen hallintajärjestelmien tuottamaa pitkäaikaista hyötyä sekä tarkastella eettisiä, sosiaalisia ja emotionaalisia seikkoja tarkemmin.
Keywords: oppimisanalytiikka, oppimisen hallintajärjestelmä, matematiikan opetus, matematiikan opiskelu, formatiivinen arviointi