''Meillä on velvollisuus olla esimerkin näyttäjä ja kannustaja'' : Miten toimijat Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymässä tulkitsevat ja toteuttavat ilmastotavoitteita - Varnio, Riina (My University, 2025)
Tutkielmani käsittelee Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän parissa toimivan neljän asiantuntijan tulkintoja ja toteutuksia ilmastoteoista. Suomen evankelisluterilainen kirkko on mukana toteuttamassa Agenda 2030 -toimintasuunnitelmaa, jonka yhtenä päätavoitteena on hillitä ilmastonmuutosta. Käytin aineistoa kerätessä Agenda 2030 -toimintasuunnitelman 13. kohtaa Ilmastotekoja rakentavana tekijänä, sillä se antaa toimijalle tilaa luoda omia tulkintoja. Tutkielmassa lähestytään tutkimuskysymyksiä ympäristötoimijuuden ja sen rakentumisen viitekehyksestä käyttäen aineistona neljää suorittamaani haastattelua. Metodina käytän teoriaohjaavaa sisällönanalyysiä tulkintojen sekä toteutuksien tarkasteluun. Tutkielman keskeisiä käsitteitä ovat ympäristötoimijuus ja ilmastoteot. Tutkimuksesta selviää, että informantit tulkitsevat ilmastotekoja monitasoitsesti, ja niihin vaikuttavat myös henkilökohtaiset tekijät, kuten yksilön arvot. Informantit ovat olleet mukana toteuttamassa monipuolisia ilmastotekoja. Näitä olivat esimerkiksi strategiatyö, ympäristökoulutuksen antaminen sekä seurakuntayhtymän sisäinen ja ulkoinen viestintä. Analysoin tutkielmassani, miten informanttien tulkinta sekä toteutus rakentavat heidän ympäristötoimijuuttaan. Keskiössä ovat inhimilliset tulkinnat ja näkemykset sekä niihin vaikuttavat tekijät.
Keywords: ympäristötoimijuus, ilmastoteot, Agenda 2030, evankelisluterilainen kirkko, Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymä