Sydämen PET-tutkimukset - Laitinen Tomi; Knuuti Juhani (Duodecim, 2022)
Sydämen positroniemissiotomografia (PET) -kuvien erinomainen laatu ja kvantitatatiiviset analyysit tuottavat tarkkaa ja luotettavaa tietoa sydänsairauksiin, kuten sepelvaltimotauteihin, sydänsarkoidoosiin ja sydämen infektioihin liittyvistä häiriöistä. Sydänlihasperfuusion eli sydänlihaksen verenkierron jakauman määritys anatomisen kuvantamisen ohella kertoo sepelvaltimoahtautumien hemodynaamisen merkityksen, mikä ohjaa potilaiden hoitoratkaisuja. Absoluuttisen sydänlihasperfuusion mittauksella diagnostiikan luotettavuus paranee etenkin potilailla, joilla perfuusio poikkeaa laajasti. Sydämen aineenvaihdunnan PET-tutkimukset mahdollistavat tulehdusaktiviteetin havaitsemisen sydämen rakenteissa, mitä käytetään hyväksi etenkin sydänsarkoidoosiin ja infektioiden toteamiseen. Viabiliteettia eli sydänlihaskudoksen elinkykyisyyttä tutkittaessa yhdistetään PET-tutkimusten tuottamaa tietoa sydänlihaksen perfuusiosta ja glukoosiaineenvaihdunnasta. Perfuusiopuutosalueilla normaalina säilynyt glukoosiaineenvaihdunta kuvaa elinkelpoista sydänlihasta, jolla on kyky funktionaaliseen palautumiseen revaskularisaatiotoimenpiteiden jälkeen.