Kotimarkkinan vaikutus aktiivisesti hallinnoidun rahaston suoriutumiseen : Japaniin sijoittavat rahastot - Aaltonen, Jaakko (My University, 2018)
Tässä pro-gradu tutkielmassa tarkastellaan sijoitusrahaston kotimaan vaikutusta sen suoriutumiseen. Tavoitteena on selvittää suoriutuvatko kotimaiset sijoitusrahastot paremmin kuin ulkomaiset sijoitus-rahastot sekä mikä on sijoitusrahaston kotimaan vaikutus sen suoriutumiseen. Kotimaan vaikutusta suoriutumiseen tutkitaan vertaamalla japanilaisia Japaniin sijoittavia rahastoja ja eurooppalaisia Japa-niin sijoittavia rahastoja. Rahastojen suoriutumista arvioidaan absoluuttisen tuoton, Sharpen luvun, Jensenin Alfan sekä Treynorin mittarin perusteella. Tutkielma on luonteeltaan kvantitatiivinen ja sen tutkimusote on nomoteettinen. Aineistona tutkielmassa on käytetty kymmentä eurooppalaista rahastoa ja kymmentä Japanilaista rahastoa. Aineisto on kerätty Bloomberg Terminal – palvelusta. Rahastoista kerättiin historiallista dataa vuosilta 2007 – 2017. Kerätty aineisto koostui rahastojen vuotuisista tuotoista, kumulatiivisis-ta tuotoista, Sharpen luvuista, Jensenin alfan arvoista sekä Treynorin mittarin arvoista. Kerättyä aineistoa testattiin neljää eri hypoteesia vasten. Testattavat hypoteesit perustuivat oletuk-seen, että kotimaiset (japanilaiset) salkunhoitajat suoriutuvat ulkomaisia salkunhoitajia paremmin. Testattavat hypoteesit johdettiin aiemmista tutkimustuloksista, jotka käsittelivät informaatioetua, kotimarkkinaharhaa ja salkunhoitajien maantieteellistä sijoittumista. Tutkielman tuloksista ilmeni, että japanilaiset salkunhoitajat suoriutuivat eurooppalaisia salkunhoita-jia paremmin kaikilla tutkielmassa käytetyillä mittareilla. Suoriutumisen erot voidaan tulkita johtuvan kotimaisten salkunhoitajien saavuttamasta informaatioylivoimasta omalla markkinallaan.
Keywords: Sijoitusrahasto, kotimarkkina, Jensenin alfa, Sharpe luku, Treynorin mittari