”Itsemurhayksiöiden olohuone” : - Ravintola Three Beersin luoma yhteisöllisyys osana Turun ylioppilaskylää ja turkulaista vapaa-ajankulttuuria 1989–2018 - Kilpinen, Karri (My University, 2020)
Tämä tutkielma tarkastelee Ravintola Three Beersin (1989–2018) luomaa yhteisöllisyyttä ja sen merkityksiä Turun ylioppilaskylälle ja turkulaiselle vapaa-ajankulttuurille kolmella vuosikymmenellä. Käsittelen tutkielmassa, miten Ravintola Three Beersin yhteisöllisyys on koettu ja millaisille eri yhteisöille ravintola tarjosi tilat ja toimintamahdollisuuksia. Tarkastelen myös, miten Ravintola Three Beers mahdollisti sosiaalisia kohtaamisia tiloissaan ja millainen merkitys ravintolan ”ravintola-annoksella” oli sosiaaliselle kanssakäymiselle. Keskeisimpiä lähteenäni ovat Tarinoita Trebarista -dokumenttia varten tehdyt haastattelut. Tutkielma täten edustaa muistitietotutkimusta. Tutkielma käsittelee myös Turun ylioppilaskylän ja sen sosiaalirakennuksen, jossa myös Ravintola Three Beers toimi, historiaa kontekstin ja historiallisen narratiivin hahmottamiseksi. Tutkielma esittelee Ravintola Three Beersin ”ravintola-annoksen” ja käy läpi mistä elementeistä se muodostui. Haastattelujen avulla tutkielma tuo esiin miksi Ravintola Three Beersistä muodostui Ylioppilaskylän jaettu olohuone useiksi vuosikymmeniksi ja millaisia sosiaalisia merkityksiä tällä jaetun olohuoneen kokemuksella oli. Tutkielma myös tarkastelee ravintolan sosiaalista ulottuvuutta Ravintola Three Beersin aktiivisen harrastustoiminnan kautta. Tutkielma tuo esiin Ravintola Three Beersin yhteisöllisyyden merkityksen Turun ylioppilaskylälle, erilaisille harrastajaryhmille sekä lukuisille yksityishenkilöille.
Keywords: harrastukset, kulttuurihistoria, muistitieto, opiskelijat, ravintolat, sosiaalinen kulttuuri, Three Beers (ravintola), Turku, Turun ylioppilaskylä, Turun Ylioppilaskyläsäätiö, vapaa-ajankulttuuri, yhteisöllisyys, yliopistoalueet