Agomelatiini masennuksen ja muiden sairauksien hoidossa - Karjalainen, Veli (My University, 2019)
Agomelatiini on uudenlainen masennuslääke, joka eroaa vaikutusmekanismiltaan ja haittavaikutuksiltaan muista masennuslääkkeistä. Tässä kirjallisuuskatsauksessa tarkastellaan agomelatiinin käyttöä, tehoa ja siedettävyyttä eri sairauksien hoidossa. Kirjallisuuskatsauksen lähteinä käytettiin PubMed-tietokannan kautta haettuja laajempia katsauksia, meta-analyysejä sekä yksittäisiä tutkimuksia. Agomelatiini on rakenteeltaan ja vaikutusmekanismiltaan melatoniinin kaltainen, ja normalisoi unta sekä korjaa häiriintynyttä vuorokausirytmiä. Lisäksi agomelatiini on serotoniinireseptorin 5-HT2C vastavaikuttaja ja siten lisää etuaivokuorelta vapautuvan noradrenaliinin ja dopamiinin määrää. Lääke on painoneutraali, eikä lääkkeellä esiinny seksuaali-, ruuansulatus- tai sydän- ja verisuonihaittavaikutuksia. Maksa-arvoja on seurattava hoidon aikana, sillä lääkkeen käyttöön liittyy riski maksavaurioon ja maksaentsyymien nousuun. Masennus ja ahdistuneisuushäiriöt ovat yleisimpiä mielenterveyden häiriöitä. Näiden sairauksien hoidossa masennuslääkehoito on osoittautunut tehokkaaksi hoitomuodoksi psykoterapian ohella. Agomelatiini on masennuksen ja yleistyneen ahdistuneisuushäiriön hoidossa yhtä tehokas verrattuna muihin masennuslääkkeisiin. Siedettävyydeltään agomelatiini on muita masennuslääkkeitä parempi. Agomelatiinihoidolla on saatu alustavissa tutkimuksissa lupaavia tuloksia myös hoidettaessa unettomuudesta, pakko- oireisesta häiriöstä, fibromyalgiasta tai migreenistä kärsiviä potilaita.
Keywords: agomelatiini, masennus, yleistynyt ahdistuneisuushäiriö