Vastuullinen sijoitusstrategia sijoituspalveluyrityksen johtamisessa: ulkoiset ja sisäiset vaikutukset - Holmen, Ville (My University, 2024)
Vastuullisen liiketoiminnan merkitys on kasvanut viime vuosina merkittävästi. Sidosryhmät, kuten asiakkaat, rahoittajat ja päättäjät ovat antaneet yrityksille painetta muuttaa liiketoimintakäytäntöjään kestävämpään suuntaan. Yhteiskunnan odotukset kohdistuvat myös sijoituspalveluyrityksiin, kuten rahastojentarjoajiin. Niillä on suuri potentiaali vaikuttaa oman liiketoimintansa muuttamisen lisäksi suuri potentiaali vaikuttaa toimintaympäristönsä kehittymiseen siirtämällä varoja vastuullisiin sijoituskohteisiin. Niinpä tämän tutkielman tavoitteena on saada vastaus kysymyksiin: Miksi sijoituspalveluyritysten johtajat lähtisivät toteuttamaan kestävää sijoitustoimintaa? Miten sijoituspalveluyritysten johtajat voivat tehdä onnistuneita kestäviä sijoituksia? Mitkä ovat kestävän sijoitustoiminnan sisäiset ja ulkoiset hyödyt sijoituspalveluyritykselle? Tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena, jossa lähdeaineistona ovat vastuullista liiketoimintaa ja vastuullista sijoittamista koskevat vertaisarvioidut artikkelit. Pääosassa tutkielmassa ovat vastuullinen liiketoiminta, ja sen kehittäminen, vastuullinen sijoittaminen sekä vastuullisen sijoittamisen ja -liiketoiminnan vaikutukset taloudelliseen suoriutumiseen sekä asiakassuhteen rakentumiseen. Näiden teemojen osa-alueita ja piirteitä yhdistellään, kun tarkastellaan, miten vastuullinen sijoittaminen vaikuttaa sijoituspalveluyritykseen sisäisesti ja ulkoisesti. Kirjallisuuskatsauksen perusteella voidaan todeta, että vastuullisella sijoittamisella on lukuidis vaikutuksia sijoituspalveluyritykseen. Vaikka osa tutkimuksista on todennut sen vaikuttavan negatiivisesti taloudelliseen suoriutumiseen, erityisesti ennen vuosituhannen vaihdetta, iso osa tutkimuksista on havainnut vastuullisen sijoittamisen ja taloudellisen suoriutumisen välillä positiivisen tai ei-negatiivisen korrelaation, erityisesti pitkällä tai keskipitkällä aikavälillä. Vastuullinen liiketoiminta vahvistaa yrityksen asiakkaiden brändirakkautta ja -lojaalisuutta sekä tuoteosallistumista erityisesti nuorten kuluttajien parissa. Sijoittamalla yrityksiin ja parantamalla niiden vastuullisuutta mm. hallituspaikkojen hankkimisen myötä sijoituspalveluyritys voi parantaa toimintaympäristönsä hyvinvointia, joka johtaa sille suotuisiin lieveilmiöihin, kuten alueen taloudellisen toimeliaisuuden kasvamiseen. Jatkotutkimus vastuullisen sijoittamisen vaikutuksista asiakassuhteeseen on tarpeellista, sillä aiheesta ei löytynyt tarpeeksi lähdemateriaalia, vaan tutkielmassa käytettiin hyväksi yleisemmin vastuullisen liiketoiminnan vaikutuksia asiakassuhteeseen.
Keywords: Vastuullinen sijoittaminen, kestävä liiketoiminta, strategia