Seksuaalilääketieteen opetus ja osaaminen Suomessa : kysely viimeisen vuoden lääketieteen opiskelijoille - Kevo, Lotta (My University, 2021)
Seksuaaliterveys on tärkeä osa ihmisen kokonaisvaltaista terveyttä. Koska seksuaaliterveydellä on monia vaikutuksia psyykkiseen ja somaattiseen terveyteen, lääkärit kohtaavat seksuaaliongelmista kärsiviä potilaita kaikilla erikoisaloilla. Kuitenkaan seksuaalilääketieteen opetukselle ei ole muodostunut kansainvälistä standardia ja ympäri maailmaa seksuaalilääketieteen opetus koetaan usein riittämättömänä. Tässä tutkimuksessa selvitettiin osana Sexual Medicine Education - SexMEdu-tutkimusta seksuaalilääketieteen opetusta ja osaamista Suomessa lähettämällä Webropol-kysely viimeisen vuoden lääketieteen opiskelijoille (valmistuminen syksy 2018 - kevät 2019). Vastauksia saatiin yhteensä 233, vastausprosentti 41,5. Tutkimuksessa selvisi, että 71 % piti seksuaalilääketieteen opetusta liian vähäisenä. Kuitenkin seksuaalilääketieteestä oltiin keskimäärin kiinnostuneita, mutta seksuaalilääketieteen osaamisesta oltiin keskimäärin epävarmoja. Nämä tulokset olivat linjassa muissa maissa tehtyjen tutkimusten kanssa. Tyytyväisimpiä seksuaalilääketieteen koulutukseen olivat Tampereen yliopistossa opiskelevat ja vähiten tyytyväisiä Helsingin yliopistossa opiskelevat. Tampereella oltiinkin opintojen aikana kohdattu eniten seksuaaliongelmista kärsiviä potilaita ja Helsingissä vähiten. Tampereella seksuaalilääketieteen opetusta saatiin tulosten mukaan myös keskimäärin useamman eri alan kurssilla, kun muissa yliopistoissa opetus keskittyi pääasiassa naistentautien ja synnytysten kurssille. Seksuaalilääketieteen opetusta tulisi järjestää integroituna eri alojen opetukseen juonteena koko lääketieteen opintojen ajan. Hyödyllistä olisi myös sekoittaa eri opetusmuotoja. Tärkeintä olisi kuitenkin, että seksuaalilääketieteen opetukselle saataisiin kansainväliset suositukset ja että myös opetushenkilökunnan osaaminen seksuaalilääketieteen alalta olisi riittävää.
Keywords: seksuaalilääketiede, seksuaalilääketieteen opetus, lääketieteen opiskelijat