Eturauhasen koepalan ottoa edeltävän magneettikuvauksen vaikutus eturauhassyövän primääridiagnostiikkaan - Autio, Venla (My University, 2020)
Eturauhassyöpä on miesten yleisin syöpä ja toiseksi yleisin syöpäkuoleman aiheuttaja. Eturauhassyöpää epäiltäessä on suositeltavaa ottaa eturauhasesta koepalat. Koepalojen herkkyys todeta eturauhassyöpä on kuitenkin vain noin 60 %, ja koepaloja saatetaan joutua ottamaan useasti. Lisäksi koepalojen ottamiseen sisältyy komplikaatioiden riski, ja turhat koepalat kuormittavat terveydenhuoltojärjestelmää. PSA (prostataspesifinen antigeeni) -mittausten yleistymisen johdosta eturauhassyöpiä löydetään yhä enemmän ja aikaisemmassa vaiheessa. Tämä voi johtaa kliinisesti merkityksettömien eturauhassyöpien tarpeettomiin hoitoihin ja niiden komplikaatioihin. Tutkimuksen tavoitteena oli verrata kliinisesti merkittävien eturauhassyöpädiagnoosien määrää kahden ryhmän primäärikoepaloissa. Magneettikuvaus- eli MK-ryhmä koostui potilaista, joille oli tehty magneettikuvaus ennen eturauhaskoepalojen ottoa aikavälillä 4/2013 – 9/2017 neljän prospektiivisen tutkimuksen (IMPROD, multi-IMPROD, PROMANEG sekä IMPROD 2.0) puitteissa. Verrokkiryhmän muodostivat potilaat, joille ei ollut tehty magneettikuvausta. MK-ryhmässä oli 507 potilasta ja verrokkiryhmässä 379 potilasta. Verrokit haettiin retrospektiivisesti TYKS:n potilastietojärjestelmästä. Verrokeilta oli otettu eturauhaskoepala TYKS:ssä aikavälillä 1/2011 – 3/2013, jolloin magneettikuvaus ennen koepalan ottoa ei vielä ollut kliinisessä käytössä. Tutkimuksen sisäänottokriteeri oli epäily eturauhassyövästä epänormaalin tuseerauslöydöksen tai koholla olevan PSA-arvon perusteella. Tutkimuksen poissulkukriteereihin kuuluivat korkea PSA-arvo (yli 20 ng/ml), aiempi eturauhasen magneettikuvaus tai koepalat sekä aiempi eturauhassyöpädiagnoosi. Kliinisesti merkittäväksi eturauhassyöväksi määriteltiin Gleason-luokitus 3 + 4. MK-ryhmässä diagnosoitiin tilastollisesti merkitsevästi enemmän kliinisesti merkittäviä eturauhassyöpiä verrattuna verrokkiryhmään. MK-ryhmän potilailta otettiin vähemmän uusintakoepaloja kuin verrokkiryhmän potilailta. Lisäksi kliinisesti merkittävä eturauhassyöpä löydettiin MK-kuvatuilta potilailta aikaisemmin kuin verrokkiryhmällä. Tutkimuksen johtopäätös on, että ennen koepalan ottoa tehtävä eturauhasen magneettikuvaus johtaa kliinisesti merkittävän eturauhassyövän aikaisempaan diagnoosiin.
Keywords: Eturauhassyöpä, magneettikuvaus