Ottelumanipulaatio, tutkinta ja rikoslaki - Hedman, Anna (My University, 2021)
Vedonlyöntiperustainen ottelumanipulaatio voidaan katsoa vakavaksi uhaksi urheilun eettisten ja kilpailullisten tavoitteiden kannalta. Ottelumanipulaatiotapaukset eivät kuitenkaan ole saaneet yhtä isoa huomiota kuin esimerkiksi dopingtapaukset. Pelkona nykymaailmassa on ottelumanipulaation lisääntyminen globalisaation ja digitalisaation myötä. Vedonlyöntipanoksen asettaminen internetin tarjoamilla alustoilla on helppoa ja nopeaa. Se, että vedonlyöntiä voidaan harrastaa mistä vain maailman kolkasta ja vedonlyönnin kohteena voi olla melkein mitä vain, hankaloittaa ottelumanipulaation havaitsemista ja tutkintaa. Petoksen ja lahjusrikosten tunnusmerkistöjen soveltamista ottelumanipulaatiotapauksiin on jo jonkin verran tutkittu, joten tämän tutkielman pääpaino ottelumanipulaatiotapausten valvonnassa, tutkinnassa ja erilliskriminalisoinnin arvioinnissa. Kiinnostavaa ja tutkimuksenarvoista on urheilun sisällä tapahtuva tutkintakäytäntö sekä esitutkintaviranomaisten suorittama esitutkinta, näiden kahden tutkintatoiminnan väliset erot ja yhtäläisyydet sekä niiden suhde toisiinsa. Ottelumanipulaatiotapausten tutkinta voidaan kokea vaikeaksi ja aikaa vieväksi, joka harvoin johtaa syytteen nostamiseen tuomioistuimessa. Tutkielma syventyy ottelumanipulaatiotapausten tutkintaan rikoksen epäilystä aina siihen asti, kun tapaus mahdollisesti viedään tuomioistuimen eteen. Tähän väliin mahtuu monta toimijaa ja tapahtumaa. joita on syytä tutkia ja analysoida. Tutkielman fokuksessa on SUEK:n ja Veikkauksen toiminta sekä esitutkintaviranomaisten rooli. Lisäksi tarkastellaan muiden urheilun toimijoiden, kuten lajiliittojen toimintaa. Suomessa ei ole vielä katsottu tarpeelliseksi kriminalisoida ottelumanipulaatiota tai muuta urheilurikosta erillisenä rikoksena, mutta tästä on kuitenkin käyty paljon keskustelua asiantuntijoiden keskuudessa. Muutama ottelumanipulaatiotapaus on käsitelty Suomessa tuomioistumissa asti, mutta yhtäkään ennakkotapausta ei ole vielä syntynyt eikä yleisesti hyväksyttyä oikeuskäytäntöä ole muodostunut. Sen, että Suomessa ei ole erityislainsäädäntöä koskien urheilurikoksia, voidaan katsoa vaikuttavan myös tutkintatoimintaan. Siksi onkin tarkoituksen mukaista perehtyä tutkielmassa siihen, olisiko ottelumanipulaatioteon erilliskriminalisointi tehokas tapa parantaa ottelumanipulaation tutkintamahdollisuuksia ja rikosoikeudellista rangaistavuutta. Ottelumanipulaation tutkintatoimintaa, rikoslakia sekä erilliskriminalisointia on kiinnostavaa tutkia myös yleissopimuksen valossa. Tutkielman aiheisiin otetaan siis näkökulmaa myös ottelumanipulaation vastaisen yleissopimuksen vaatimusten ja ohjeiden kautta.
Keywords: ottelumanipulaatio, urheiluvedonlyönti, rikoslaki, tutkinta, syytekynnys, pakkokeinot, esitutkinta, erilliskriminalisointi