C1- ja C2-nikamien välisen suhteen ja rotaation merkitys whiplash-potilaiden pitkittyneiden oireiden taustalla - Kompuinen, Kalle (My University, 2026)
Tässä syventävien opintojen opinnäytteessä tutkittiin, onko C1- ja C2-nikamien välisissä suhteissa ja kiertymissä eroja pitkittyneesti oirelevien ja normaalisti parantuvien whiplash-potilaiden välillä. Tutkimuksessa verrattiin myös whiplash-potilaita kaularankansa suhteen terveisiin verrokkeihin. Tutkimusaineisto koostui kaularangan retkahdusvamman saaneista potilaista, jotka tulivat ajanjaksolla 1.1.2013–1.6.2022 Tampereen yliopistollisen sairaalan (TAYS) ensihoitoyksikköön Acutaan. Yhteensä heitä oli 2076, joista 1311:lle tehtiin kaularangan TT-kuvaus. Kuvista mitattiin aksiksen densin asymmetria eli lateraalinen siirtymä suhteessa keskiviivaan, fasettinivelten linjaukset sekä atlaksen ja aksiksen välinen rotaatio. WAD 4-luokan vamman saaneet poistettiin aineistosta, koska heillä vammaan liittyy nikamamurtuma, sijoiltaanmeno tai selkäydinvamma. Näistä 2076 potilaasta tehtiin aineistohaku Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Hoitoilmoitusrekisteristä. Normaalisti parantuneet määriteltiin siten, että lääkärikäyntejä löytyi whiplash-vammaan sopivilla diagnoosikoodeilla vain alle kuusi kuukautta vamman jälkeen. Pitkittyneesti oireilevat määriteltiin vastaavasti siten, että lääkärikäyntejä oli yli kuusi kuukautta vamman jälkeen. Oireettomien verrokkien ryhmä koostui 171 potilaasta, joilla ei ollut taustalla kaularangan vammoja tai leikkauksia ja joiden kaularankaa oli TT-kuvattu TAYS:ssa muista syistä. Pitkittyneesti oireilevia potilaita löytyi 30, joten pitkittyneesti oireilevia oli 1,4 % kaikista whiplash-potilaista. Näistä 25:lle oli tehty kaularangan TT-kuvaus. Kuvatuista 64 % oli naisia ja 36 % miehiä. Normaalisti parantuneista whiplash-potilaista valittiin 50 ikä- ja sukupuolivakioitua verrokkia. Normaalisti parantuneiden ja pitkittyneesti oireilevien välillä ei ollut tilastollisesti merkitseviä eroja C1- ja C2-nikamien välisessä kiertymässä, densin asymmetriassa tai fasettinivelten siirtymässä. Oireettomien verrokkien ja whiplash-potilaiden välillä oli parin asteen tilastollisesti merkitsevä ero C1- ja C2-nikamien kiertymässä sekä vajaan millimetrin suuruinen tilastollisesti merkitsevä ero oikean fasettinivelen siirtymässä. Tulosten perusteella voidaan päätellä, että WAD-luokan 1–3 kaularangan retkahdusvamman saaneen potilaan TT-kuvista mitatuilla C1- ja C2-nikamien välisellä rotaatiolla, densin asymmetrialla tai fasettinivelten siirtymillä ei ole ennusteellista merkitystä, kun arvioidaan paranevatko oireet normaalisti vai pitkittyvätkö ne.
Keywords: whiplash, whiplash-associated disorder, kaularangan TT-kuvantaminen