Ainoa lapsi - poikkeava yksilö vai myytti? - Nättinen, Topi (My University, 2026)
Tässä kandidaatintutkielmassa tarkastellaan ainoisiin lapsiin liitettyjä käsityksiä ja stereotypioita sekä niiden merkitystä yksilöille ja yhteiskunnalle. Työssä hyödynnettiin kirjallisuuskatsausta, jonka avulla analysoitiin sekä historiallista että kulttuurista taustaa ainoiden lasten käsityksille. Aihetta tarkasteltiin kolmesta näkökulmasta: perherakenne, yksilön kehitys ja sosiaalipsykologiset mekanismit. Tulokset osoittavat, että ainoisiin lapsiin liittyvät stereotypiat, kuten itsekkyys tai sosiaalisten taitojen puute, eivät yleensä saa tukea empiirisistä tutkimuksista, vaan perustuvat pitkälti kulttuurisiin mielikuviin ja historiallisesti rakentuneisiin perheihanteisiin. Ainoiden lasten kehitystä ja identiteettiä tulee ymmärtää laajemmin sosiaalisten, emotionaalisten ja kulttuuristen suhteiden kautta. Työssä korostetaan myös stereotypioiden pysyvyyttä ja vaikutusta yksilöiden kokemuksiin, vaikka objektiiviset tutkimustulokset usein kumoavat ne. Lopuksi todetaan, että ainoisiin lapsiin liitetyt käsitykset heijastavat laajemmin yhteiskunnallisia normeja, arvoja ja odotuksia perheestä ja lapsuudesta, ja että tutkimusta aiheesta tarvitaan edelleen erityisesti eri kulttuurien ja perhemuotojen näkökulmasta.
Keywords: ainoa lapsi, stereotypia, perhe, yhteiskunta, sosiaalipsykologia, lapsuus