Esiopetusikäisten lasten kielen kehittymisen tukeminen moniammatillisessa yhteistyössä opettajan näkökulmasta : Artikulaatio- ja äännevaikeuksien haasteet - Kiema, Lotta; Lamminpää, Aino (My University, 2026)
Tutkimuksen aiheena on esiopetusikäisten lasten kielenkehityksen haasteiden tukeminen moniammatillisessa yhteistyössä. Tutkimuksessa painotetaan artikulaatio- ja äännevirheiden tukemista. Tavoitteena on selvittää, miten opettajat voivat tukea lasten artikulaatiota ja äänteitä esiopetuksen arjessa sekä moniammatillista yhteistyötä tehden mahdollisimman monipuolisesti. Tutkimus kokoaa yhteen menetelmät kielenkehityksen tukemiseen, jotta ne ovat helposti saavutettavissa. Tutkimusaineisto on kerätty tutkijoiden toimesta äänitetyillä haastatteluilla. Tutkimuksen teorian aineisto perustuu lähteisiin sekä aikaisempiin tutkimuksiin. Nämä yhdessä muodostavat tutkimukseen empiirisen taustan. Tutkimus on laadullinen eli kvalitatiivinen tutkimus sekä empiirinen. Tutkimusmenetelmänä on käytetty puolistrukturoitua teemahaastattelua. Haastateltaville on esitetty ennalta suunnitellut kysymykset, joiden lisäksi on voitu esittää mahdollisia tarkentavia kysymyksiä. Tutkimuksen tulokset ovat teemoiteltu. Tutkimuksen tulokset ovat kirjoitettu teemoittelun pohjalta saatujen tulosten perusteella. Tutkimuksessa selvisi moniammatillisen yhteistyön sujuvan esiopetuksessa pääsääntöisesti hyvin. Haasteeksi osoittautui kommunikoinnin puute tai sen vähäisyys. Tutkimustuloksista selvisi, että kielenkehityksen haasteita ilmenee esiopetuksen arjessa. Tutkimustulosten perusteella voidaan todeta kielenkehityksen tukemisen olevan erittäin monipuolista esiopetuksen arjessa. Kommunikoinnin lisääminen varhaiskasvatuksen ammattiryhmien sekä moniammatillisenyhteistyön välillä ja opettajien aktiivisuus arjessa korostaisi menetelmien tehokkuutta. Tällä tavoin oppiminen ja kielenkehitys olisivat mahdollisimman laadukasta esiopetuksessa.
Keywords: artikulaatio; esiopetus; kielenkehitys; moniammatillinen yhteistyö; äännevirheet