"Minä en tajunnut heidän kulttuuriaan ja he eivät tajunneet sitten ehkä tätä meidän kulttuuria” : Alakoulun opettajien käsityksiä ja pedagogisia keinoja monikulttuurisuuskasvatuksesta - Hirvi, Katri; Marei, Mariam (My University, 2024)
Suomeen on muutettu viime vuosikymmenien aikana enenevissä määrin, minkä myötä Suomi on monikulttuurisempi kuin koskaan. Sen myötä yhteiskunnan instituutiot, koulutusjärjestelmä mukaan lukien, ovat yhä moninaisempia. Tämän tutkielman aiheena on monikulttuurisuuskasvatus suomalaisissa peruskouluissa, erityisesti alakoulun kontekstissa, ja sen tarkoituksena on tutkia luokan- ja erityisluokanopettajien näkemyksiä sekä pedagogisia käytäntöjä monikulttuurisuuskasvatuksesta. Monikulttuurisuudesta ja maahanmuutosta käydään laajaa julkista keskustelua, ja tutkimuksen taustalla on tarve ymmärtää, miten opettajat kohtaavat ja tukevat monikulttuurisia oppilaita nykypäivän monikulttuurisessa Suomessa. Tutkielma toteutettiin kvalitatiivisin menetelmin. Aineisto kerättiin kahdella fokusryhmähaastattelulla, joihin osallistui viisi alakoulussa työskentelevää luokanopettajaa. Aineisto analysoitiin ensimmäisen tutkimuskysymyksen osalta teoriaohjaavan sisällönanalyysi keinoin ja toisen tutkimuskysymyksen osalta aineistolähtöisen sisällönanalyysin keinoin. Opettajien käsitykset monikulttuurisuuskasvatuksesta jakautuvat kriittiseen, liberaaliin ja konservatiiviseen, mutta lähes jokainen opettaja tuo esiin kaikkien käsitysten mukaisia ajattelu- ja toimintatapoja. Tuloksemme osoittavat, että opettajat eivät edusta vain yhtä käsitystä, vaan ilmentävät puheessaan ajoittain keskenään ristiriitaisiakin käsityksiä. Aineistossa korostui erityisesti liberaali ja konservatiivinen käsitys. Lisäksi tulokset osoittavat, että opettajat käyttävät monikulttuuristen oppilasryhmien kanssa työskennellessään erilaisia pedagogisia keinoja monikulttuurisuuskasvatuksen toteuttamiseen. Käytetyt keinot liittyvät kielitietoisuuteen, kodin ja koulun yhteistyöhön, kulttuurin moninaisuuden tukemiseen, kulttuuri-identiteetin kehityksen tukemiseen sekä antirasistiseen toimintakulttuurin luomiseen. Tutkielma osoittaa, että opettajat tarvitsevat enemmän valmiuksia monikulttuurisuuskasvatukseen erityisesti antirasistisen opetuksen osalta. Opettajankoulutuksen olisi tarjottava opiskelijoilleen enemmän valmiuksia ja ymmärrystä monikulttuurisuuskasvatuksesta ja koulutusjärjestelmän rakenteita olisi kehitettävä vastaamaan nykypäivän monikulttuurisuutta.
Keywords: monikulttuurisuuskasvatus, kriittinen monikulttuurisuuspedagogiikka, kulttuuritietoisuus, kielitietoisuus, antirasismi