Adolescents’ Disclosure of Online Sexual Grooming Experiences : Facilitating Factors - Tähtinen, Katariina (My University, 2024)
Online sexual grooming is a growing concern as children and adolescents increasingly interact on online platforms, often without parental supervision. This phenomenon involves soliciting children and adolescents for sexual purposes. Understanding the factors that impact the disclosure of online grooming experiences is crucial for creating effective prevention and intervention strategies against grooming and child sexual assault. Prior research on online grooming is limited, and based on our current knowledge, there is no empirical research on factors that impact disclosure. This study investigates the factors influencing adolescents' disclosure of online grooming experiences. The subsample is drawn from prior research conducted by Save the Children Finland, where 1,762 Finnish adolescents completed a self-reported questionnaire about online grooming. The subsample of this study consists of 976 adolescents aged 11 to 17 who reported experiencing online grooming. Sixty-seven percent of the adolescents reported they had disclosed their experiences to someone, while thirty-three percent reported they had not disclosed their experiences to anyone. Most adolescents disclosed their experiences to peers rather than to adults. The findings suggest that effective communication between adolescents and their parents is a significant factor in facilitating disclosures of online grooming experiences. Additionally, the perpetrator’s grooming strategy of offering rewards for sexual acts was associated with an increased likelihood of disclosure; however, the model did not reach statistical significance, indicating the need for further research. A reported close romantic or friendly relationship with the perpetrator did not appear to impact disclosure in our subsample. This study emphasizes the importance of effective parent-child communication in facilitating disclosures, which could potentially prevent further sexual abuse and provide support. Additionally, this research highlights the need for further investigation into the factors impacting the disclosure of online grooming experiences and the creation of reliable tools to assess these experiences effectively.

Netissä tapahtuva grooming on kasvava huolenaihe, sillä lapset ja nuoret viettävät yhä enemmän aikaa sosiaalisen median alustoilla ilman aikuisen valvontaa. Grooming tarkoittaa lasten tai nuorten houkuttelua seksuaalisiin tarkoituksiin. Grooming-kokemuksista kertomiseen vaikuttavia tekijöitä on tärkeä tutkia, jotta lapsiin kohdistuvaa seksuaalista väkivaltaa voitaisiin ennaltaehkäistä. Aikaisempi tutkimus groomingista on vähäistä, eikä nykyhetken tietojemme mukaan netissä tapahtuvan groomingista kertomiseen vaikuttavia tekijöitä ole aikaisemmin empiirisesti tutkittu. Tämän tutkielman tarkoituksena on tutkia tekijöitä, jotka vaikuttavat netissä tapahtuvaan grooming-kokemuksista kertomiseen nuorilla. Tutkimusaineisto on saatu Pelastakaa Lapset Ry:n keräämästä aineistosta, jonka itsearviointikyselyyn groomingista vastasi 1762 nuorta. Tämän tutkielman osa-aineisto koostui 976 nuoresta, jotka raportoivat kokeneensa groomingia netissä. Vastaajat olivat 11–17-vuotiaita. Yhteensä 67 % vastaajista raportoi kertoneensa kokemuksistaan jollekulle, kun taas 33 % raportoi, ettei ole kertonut kokemuksistaan kenellekään. Suurin osa nuorista raportoi kertoneensa kokemuksistaan vertaisilleen, kun taas aikuisille kertominen oli vähäisempää. Tutkielman tulokset viittaavat siihen, että hyvä kommunikaatio vanhempien kanssa edesauttaa grooming-kokemuksista kertomista. Lisäksi tekijän tarjoamat palkkiot olivat yhteydessä kertomiseen, joskin tilastollinen malli ei ollut merkitsevä, minkä vuoksi tuloksia kannattaa tulkita varoen. Nuorten raportoima läheinen romanttinen- tai ystävyyssuhde tekijän kanssa ei ollut yhteydessä kertomiseen tässä tutkielmassa. Tämä tutkielma korostaa hyvän kommunikaation lapsen ja vanhemman välillä olevan tärkeä grooming-kokemuksista kertomista edesauttava tekijä. Tämä kommunikaatioyhteys voi mahdollisesti ennaltaehkäistä groomingin kehittymisen vakavammaksi seksuaaliseksi väkivallaksi ja auttaa tuen saamisessa. Lisäksi tämä tutkimus osoittaa tarpeen tutkia lisää tekijöitä, jotka vaikuttavat grooming-kokemuksista kertomiseen. Grooming-kokemuksia mittaavien mittareiden kehittäminen olisi tärkeää tutkimustulosten yhtenäistämiseksi sekä monimutkaisen grooming-ilmiön tunnistamiseksi.
Keywords: grooming, online sexual abuse, disclosure, non-disclosure, adolescents, sexual solicitation, grooming, seksuaalinen väkivalta, kertominen, nuoret, lapsen houkuttelu