Controllerin roolimuutos generatiivisen tekoälyn aikakaudella: Mukautuuko rooli uuden aikakauden tuomiin uhkiin? - Malmgren, Mia (My University, 2024)
Tutkimuksen keskiössä on johdon laskentatoimen asiantuntijoiden roolimuutos generatiivisen tekoälyn aikakaudella. Heitä kutsutaan tutkimuksessa controllereiksi. Roolimuutosta tutkitaan controllereiden taito- ja kyvykkyysvaatimusten kautta, joiden odotetaan muuttuneen teknisemmäksi, lähemmäs datatieteen taitovaatimuksia. Yhteiset taidot asettavat controllerit sekä data-asiantuntijat, kuten datatieteilijät yhä enemmän samoille kentille ja data-asiantuntijoiden on nähty asettavan kilpailevan roolin controllereiden roolille. Taito- ja kyvykkyysvaatimusten muutoksen ajatellaan aiheutuneen digitalisaation murroksesta, jonka voimme mieltää venyneen nykyajan generatiivisen tekoälyn aikakauteen. Tutkimus on laadullinen, toiminta-analyyttinen case tutkimus, jossa haastateltiin yhden case yrityksen sisällä johtoa sekä controllereita. Case yrityksessä on investoitu tekoälyyn ja sen jalkauttaminen yrityksen sisällä on johtanut controllereiden roolin muovautumiseen kohti muutosagenttimaista roolia. Case yrityksessä heitä kutsutaan ”AI agenteiksi”. Haastatteluissa ilmeni, että controllerien ja data-asiantuntijoiden välillä tehdään yhteistyötä eikä kirjallisuudesta noussutta kilpailevaa asetelmaa controllerien ja data-asiantuntijoiden roolien välillä löytynyt. Controllerien tiimeihin on organisaation rakenteellisen uudistuksen myötä otettu eräänlaisia ’dataversioita’ controllereista, jotka tutkimuksen empiriassa määriteltiin controllereina, joilla on paremmat datatieteen taidot. Tämä niin sanottu dataversio controllerista voidaan tulkita eräänlaisena pavunkasvattajamaisena (bean grower) roolina, jonka Pickard ja Cokins (2015) määrittävät rooliksi, jossa hyödynnetään vaativampia datatieteen metodeja, kuten datan louhintaa ja analytiikkaa. Case yrityksessä heidän varsinainen työnimikkeensä on liiketoiminta-analyytikko. Haastatteluissa ilmeni, että käytössä on eräänlainen työpari -konsepti, jossa controller ja liiketoiminta-analyytikko tekevät yhteistyötä ja vastaavat jossain määrin yhteisistä toimista, erilaisilla taitovaatimuksilla. Johdossa nähdään, että controllerin rooli on muuttunut vaativammaksi. Yhtenä ratkaisuna controllerin vaativampaan rooliin, muuttuneisiin taitovaatimuksiin sekä tekoälyn ja digitalisaation muovaaman yrityskulttuurin tuomiin epävarmuuksiin voidaan pitää controllerin mukautuvaa rooli-identiteettiä (fluid role identity). Controllerin monet roolit ja mukautuva rooli-identiteetti antaa tilaa controllerille muovautua kontekstin mukaan. Mukautuva rooli-identiteetti nähdään yhtenä ratkaisuna epävarmuustekijöiden sietämisessä. Case tapauksessa controllerin erilaiset roolit, kuten muutosagentin ja pavunkasvattajan rooli vastasivat epävarmuustekijöihin, kuten data-asiantuntijoiden kilpaileva rooli sekä tekoälyn tuoma epävarmuus eikä siten haastatteluissa tunnistettu kirjallisuudesta löytyneitä uhkatekijöitä.
Keywords: Roolimuutos, rooli-identiteetti, tekoäly, fluid role identity