Nuiva identiteetti : Sisällönanalyysi Hommaforumin maahanmuuttokritiikistä - Hakala, Juhana (My University, 2018)
Tämä pro gradu -tutkielma käsittelee Hommaforumia ja sen käyttäjien käsityksiä maahanmuutosta, monikulttuurisuudesta sekä nuivuudesta. Tutkielmassa hahmotellaan maahanmuuttokritiikin uudenlaista tarkastelua identiteetin kautta. Näin tutkielma osallistuu sekä maahanmuuttoa että maahanmuuttokritiikkiä koskevaan keskusteluun. Teoreettis-metodologisilta lähtökohdiltaan tutkielma ammentaa Internet-etnografiasta, hermeneutiikasta, laadullisista analyysimenetelmistä sekä yhteiskuntatieteellisestä identiteettiteoretisoinnista. Käsitteet vastarintaidentiteetti, projekti-identiteetti ja nuivuus muodostavat tutkielman teoreettisen viitekehyksen. Internet-etnografia ja hermeneutiikka muodostavat tutkielman lähestymistavan. Aineistona on Hommaforumin keskusteluketju ”Milloin ja miten nuivistuit?”. Aineiston teemoittelun metodina on sisällönanalyysi. Tutkielma osoittaa miten Hommaforumin käyttäjien kokemus eristäytymisestä julkisesta keskustelusta ja päätöksenteosta saa aikaan vastarintaa, johon identifioidutaan. Nuivuus vastarintaidentiteettinä luo ja ylläpitää vastakkainasettelua maahanmuuttoon suvaitsevaisesti suhtautuviin ihmisiin, mediaan ja poliittiseen eliittiin. Tutkielma tarjoaa uudenlaisen näkökulman analysoida maahanmuuttokritiikkiä ja nuivaa identiteettiä. Tutkielman näkökulmaa voidaan hyödyntää myös muiden globalisaatiokriittisten liikkeiden tutkimuksessa.
Keywords: Hommaforum, Homma, maahanmuuttokriittisyys, monikulttuurisuus, nuiva, identiteetti, vastarintaidentiteetti, projekti-identiteetti