Nykyisen talouskasvun synnyttämät saasteet ja päästöt sekä näiden yhteensovittaminen ilmastonmuutoksen estämisen kanssa : Valtioiden sekä suurten yritysten näkökulma - Mölsä, Miikka (My University, 2020)
Ilmastonmuutos on aikakautemme suurin ongelma. Sen suurimmat vaikutukset tapahtuvat vasta usean vuosikymmenen päästä, mutta tälläkin hetkellä ympäristössä on jo havaittavissa selkeitä muutoksia. Tämä tilanne on syntynyt teollisen vallankumouksen jälkeen, kun ihmisen toiminta on tuottanut fossiilisten polttoaineiden takia ilmakehään kasvihuonekaasupäästöjä, mitkä eivät päästä auringon lämpösäteilyä heijastumaan enää takaisin avaruuteen. Päästöjen määrän kasvaessa lämpötila on kohonnut kiihtyvästi. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on esittää, miten talouden nykyinen malli ja sen tuottamat saasteet ja päästöt voidaan asettaa yhteen ilmastonmuutoksen estämisen kanssa. Tarkastelu on toteutettu erityisesti valtioiden sekä yritysten näkökulmasta. Samalla työ antaa esimerkkejä siitä, miten nykyiseen tilanteeseen on päädytty, kun ihminen on luonut otolliset olosuhteet kertakäyttöyhteiskunnan synnylle sekä kerskakulutukselle oman hyvinvoinnin maksimoituessa. Nämä ovat entisestään kiihdyttäneet päästöjen tuottamista sekä siten ilmastonmuutosta. Sivutuotteena ihminen on tuottanut järkyttävän määrän saasteita sekä jätettä, jotka ovat ympäristössä ehkä selkein ja näkyvin esimerkki siitä, että maapallo ei enää kykene ottamaan vastaan kaikkea ihmisen tuottamaa jätettä, kuten muovia. Yhtenä ratkaisuna nykyisen tilanteen pelastamiseksi esitetään kiertotalouden globaalia käyttöönottoa, mikä pyrkii minimoimaan uusien resurssien käytön sekä maksimoimaan jo tuotettujen hyödykkeiden käyttöiän, muun muassa kierrätyksen sekä uusiokäytön avulla. Kiertotalouden aseman parantamiseksi globaalin verotuksen sekä yritystukijärjestelmän uudistus on välttämätön, mutta myös erittäin tehokas keino. Riittävän suuren taloudellisen insentiivin kautta yritykset muuttavat toimintatapojaan, kun haitalliset ja epätoivotut toiminnot, kuten hiilivoimalat, korvataan ekologisemmilla ja ympäristön tilaa kohentavilla ratkaisuilla, kuten ydinvoimalla tai uusiutuvilla energiamuodoilla. Tehokkaan ja ekologisemman toimintaympäristön aikaansaaminen vaatii merkittäviä panostuksia kansainvälisten toimijoiden tahoilta, mutta ainoastaan silloin nykyisen katastrofaalisen kierteen kiihtyminen voidaan estää. Kaikkien yhteisen panoksen avulla talouskasvu sekä ilmastonmuutos voidaan sovittaa yhteen kestävällä ja hyvinvoivalla tavalla.
Keywords: ilmastonmuutos, talouskasvu, ympäristö, kasvihuonekaasupäästöt, kertakäyttö, kiertotalous, ympäristöverot