Tulevaisuuden toivot Lotta Svärdin Pikkulotta-lehti ja muuttuva tulevaisuuskuva rauhan ja sodan vuosina 1938–1941 - Wilska, Juho (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2017)
Tutkin pro gradu -tutkielmassani Lotta Svärdin Pikkulotta-lehden tuottamaa tulevaisuuskuvaa vuosina 1938–1941. Tutkimustyön aikarajaus alkaa lehden perustamisesta ja päättyy jatkosodan alkuun kesällä 1941. Aineistonani olen käyttänyt maanlaajuisesti ilmestynyttä Pikkulotta-lehteä, jonka voi sisältönsä puolesta määritellä lasten- ja nuortenlehdeksi. Lehden sisällön suhteen tutkielmani kattaa suurimmat sisältötyypit ja tekstilajit. Pikkulotta-lehden taustalla oli Lotta Svärdin kasvatustoiminta ja lehdellä oli tiivis yhteys järjestön ylimpään johtoon. Samanaikaisesti lehteen kirjoittivat paikallistoimijat ja pikkulotat itse. Lehden linja noudatteli järjestön kasvatuksellisia näkemyksiä ja lehden sisältö reagoi myös ympäröivän maailman muutoksiin. Erilaiset sisältötyypit heijastelivat tapaa kuvata lehden lukijoiden oma ja laajempi suomalaisen yhteiskunnan tulevaisuus. Tämä tulevaisuuskuva muuttui käsittelemänäni aikana vastaamaan alkaneen kriisiajan vaatimuksia. Metodillisena taustana tutkielmassani on lehtihistoriallinen näkökulma, jossa lehteä tarkastellaan ennen kaikkea mielipidelähteenä. Laajemmin tutkielmani viitekehys kiinnittyy Lotta Svärdiä sekä naisten ja lasten sotakokemusta käsittelevään tutkimukseen. Pikkulotta-lehden tulevaisuuskuvassa tärkeä teema on Lotta Svärdin toiminnan siirtyminen sukupolvelta toiselle. Sodan ja välirauhan vuodet muuttavat tulevaisuuskuvaa tavoitteiden siirtyessä lähemmäs nykyhetkeä ja järjestön toiminnan muuttuessa alkavana kriisiaikana intensiivisemmäksi. Tulevaisuuskuva kehittyy edelleen sotakuukausia seuraavana välirauhan aikana, kun sota alkaa siirtyä osaksi menneisyyttä. Lehti rakentaa käsitystä sodasta julkaisemalla tyttöjen lähettämiä kertomuksia sodasta selviämisestä. Lotta Svärdistä on olemassa laajasti aiempaa tutkimusta. Aiemmassa tutkimuksessa on havaittu tutkimuksellinen aukko järjestön toiminnan 1930-luvun osalta. Pikkulottia käsittelevä tutkimus on tehty aikuisjärjestön ohessa pikkulottiin keskittyvän tutkimuksen jäädessä pääasiassa opinnäytteiden varaan. Pikkulotta-lehteen keskittyvä tutkielmani tuo lisätietoa lasten ja nuorten näkökulmasta 1930-luvun lopun ja 1940-luvun alun rauhan ja sodan vuosiin.