Herd behavior under changing market conditions : Evidence from the Shanghai Stock Exchange 2016-2023 - Vänskä, Joonas (My University, 2024)
This thesis investigates the existence of herd behavior in Chinese financial markets between the period 2016-2023. Herd behavior, or herding occurs when less informed investors follow and imitate the actions of better-informed investors. The purpose of this study is to investigate whether herding occurs in the Shanghai Stock Exchange between the years 2016-2023 and if so, what kind of market sentiments drive such behavior. I explore previous theoretical frameworks and past literature to create a thorough synthesis of the market dynamics that result in herding. I explore traditional theories of asset pricing and finance and contrast them with later theories of behavioral finance. I examine the Shanghai Stock Exchange as a unique marketplace as well as emerging markets generally as an interesting context of studying investor behavior, particularly herding. Furthermore, the literature review presents a comprehensive overlook on past studies and findings on herding, from which the hypotheses are drawn. To test these hypotheses this study applies two previously presented empirical models, the CSSD and CSAD model to examine herding during different sub-periods. Building upon the findings from past literature, this study also explores the relationship between volatility and herd behavior through empirical analysis. Through empirical analysis, this study contributes to the growing sum of literature on herding in emerging markets and adds to the plethora of conflicting results. While this study finds no evidence of herding being a continuous phenomenon in the Shanghai Stock Exchange over the full period, it identifies a positive relationship with extremely high volatility and herding during shorter intervals. These findings contribute to the increasing amount of discussion about the imperfections of financial markets and provide policymakers insight into investor decision-making processes during differing market sentiments.

Tutkielman tarkoituksena on tutkia sijoittajien laumakäyttäytymistä Kiinan rahoitusmarkkinoilla vuosien 2016–2023 välisenä aikana. Rahoitusteorian kontekstissa laumakäyttäytyminen viittaa siihen, kun sijoittajat havainnoivat muiden sijoittajien toimia markkinoilla ja jäljittelevät niitä. Tämän tutkimuksen tarkoituksena on tutkia, esiintyykö laumakäyttäytymistä Shanghain pörssissä vuosien 2016–2023 välisenä aikana ja jos esiintyy, millaiset markkinailmapiirit ohjaavat tällaista käyttäytymistä. Tutkielmassa käsitellään aikaisemmissa kirjallisuuksissa esitettyjä teoreettisia viitekehyksiä sekä kirjallisuutta, jonka pohjalta luodaan perusteellinen kokonaiskuva niistä markkinadynamiikoista, jotka johtavat laumakäyttäytymiseen rahoitusmarkkinoilla. Tutkielman kirjallisuuskatsaus käsittelee käyttäytymistaloustieteellistä rahoitusteoriaa yleisesti, sekä tämän irtaantumista perinteisestä rahoitusteoriasta, sekä laumakäyttäytymisen teoreettista taustaa. Lisäksi kirjallisuuskatsauksessa esitetään kattava katsaus aiempiin tutkimuksiin ja havaintoihin laumakäyttäytymisestä, joiden perusteella tutkimuksen hypoteesit on johdettu. Hypoteesien testaamiseksi tässä tutkimuksessa sovelletaan kahta aikaisemmassa kirjallisuudessa esitettyä empiiristä regressiomallia, CSSD- ja CSAD-mallia, joilla havaitaan sijoittajien laumautumista eri osavuosijaksojen aikana. Aiemmasta kirjallisuudesta saatujen havaintojen pohjalta tässä tutkimuksessa tutkitaan myös volatiliteetin ja laumakäyttäytymisen välistä suhdetta empiirisen analyysin avulla. Tämä tutkimus täydentää olemassa olevaa kehittyvien markkinoiden tehottomuuksia käsittelevää kirjallisuutta. Vaikka tässä tutkimuksessa ei löydy merkittäviä viitteitä siitä, että laumakäyttäytyminen olisi jatkuva ilmiö Shanghain pörssissä kyseisellä ajanjaksolla, tutkimuksessa havaitaan positiivinen yhteys erittäin korkean volatiliteetin ja laumakäyttäytymisen välillä lyhyempien aikavälien yli. Nämä havainnot edistävät osaltaan rahoitusmarkkinoiden epätäydellisyydestä käytävää keskustelua ja antavat päätöksentekijöille tietoa sijoittajien päätöksentekoprosessista eri markkinailmapiirien vallitessa.
Keywords: Behavioral finance, emerging markets, efficient market hypothesis, market inefficiency, investing, bias, herding