Varhaiskasvatuksen opettajien työkokemuksen ja koulutuksen heijastuminen luokanopettajuuteen - Pihlainen, Henna (My University, 2023)
Tutkimuksen tavoitteena oli selvittää, miten varhaiskasvatuksen opettajan koulutus ja työkokemus heijastuvat luokanopettajan pedagogiseen toimintaan, ammatilliseen kasvuun ja kehittymiseen sekä ammatti-identiteettiin. Tutkimuksen myötä saadaan tietoa, miten ja kuinka paljon vaikutusta varhaiskasvatuksen opettajan koulutuksella ja työkokemuksella on luokanopettajana työskenneltäessä. Lisäksi tutkimuksessa nostetaan esille edellä mainittujen ammattien välisiä yhtäläisyyksiä, jotka osaltaan auttavat selittämään tutkimuksesta saatuja tuloksia. Tutkimus oli luonteeltaan kvalitatiivinen tutkimus. Tutkimuksen aineistonkeruumenetelmänä käytettiin teemahaastattelua. Teemahaastattelussa kysymykset pohjautuivat etukäteen tutkimukseen valittujen teemojen ympärille. Tutkimukseen osallistui kuusi haastateltavaa, joilla kaikilla oli taustalla sekä varhaiskasvatuksen opettajan että luokanopettajan koulutus ja työkokemusta. Haastattelut toteutettiin etäyhteyksin. Tutkimuksen aineiston analyysimenetelmänä aineistolähtöistä hyödynnettiin sisällönanalyysiä. Varhaiskasvatuksen opettajan koulutus ja työkokemus toivat keskenään hyvinkin samankaltaisia työ ja toimintatapoja osaksi luokanopettajan arkea. Tutkimuksessa nousi esiin, että varhaiskasvatuksen opettajan työkokemus antoi valmiuksia moniammatillisen tiimin ja huoltajien kanssa tehtävän yhteistyön toteuttamiseen. Samankaltaisia vastauksia ei noussut esiin varhaiskasvatuksen opettajan koulutuksen vaikutuksia tarkasteltaessa. Tutkimuksessa nousi esiin, että sekä varhaiskasvatuksen opettajan että luokanopettajan työssä käytetään paljon keskenään samankaltaisia työ- ja toimintatapoja, joiden käyttö nähtiin luontevana etenkin alkuopetuksessa. Varhaiskasvatuksen opettajan koulutus loi pohjaa omalle ammatilliselle kasvulle ja kehittymiselle, mutta varhaiskasvatuksen opettajan työkokemus muokkasi sitä vahvemmaksi. Tutkimuksen tuloksissa korostuu oman toiminnan reflektoinnin merkitys oman ammatillisen kasvun ja kehittymisen kannalta. Tutkimuksen tulokset korostavat varhaiskasvatuksen opettajan työkokemuksen mukanaan tuoman ammatillisen kasvun ja kehittymisen merkityksellisyyttä luokanopettajana työskenneltäessä. Varhaiskasvatuksen opettajan koulutuksen vaikutukset omaan ammatti-identiteettiin vaihtelivat. Osa haastateltavista koki, että koulutus loi vahvan pohjan ammatti-identiteetin kehittymiselle, kun toiset kokivat sen heikkona. Kaikkien haastateltavien mukaan ammatti-identiteetti vahvistui työelämässä. Työyhteisön jäsenet vaikuttivat merkityksellisesti oman ammatti-identiteetin muotoutumiseen. Suurin osa haastateltavista koki, että varhaiskasvatuksen opettajan työkokemuksen aikana rakentunut ammatti-identiteetti näyttäytyy luokanopettajana työskenneltäessä.
Keywords: varhaiskasvatuksen opettaja, luokanopettaja, työkokemus, ammatillinen kasvu, ammatillinen kehittyminen, ammatti-identiteetti