Osakeyhtiön vastuullinen tuloksen verosuunnittelu - Keinonen, Sara (My University, 2024)
Tässä tutkielmassa käsitellään osakeyhtiön verosuunnittelua vastuullisuuden näkökulmasta. Yritysvastuu on jatkuvasti kehittyvä teema, joka nostaa merkitystään nykypäivän yritysmaailmassa. Osakeyhtiö toimii pitkälti osakkeenomistajien etua ajaen, kuten osakeyhtiölaissa sen toiminnan tarkoitukseksi määrätään. Yrityksellä on kuitenkin muitakin sidosryhmiä, joita yhtiön tulee huomioida päätöksenteossaan. Yritysten tulee huomioida taloudellinen näkökulma, mutta myös verosuunnittelun sosiaalinen ja ympäristöllinen vastuu. Yritysvastuuta lähestytään Freemanin sidosryhmäteorian näkökulmasta. Yritykset toimivat yhdessä sidosryhmien kanssa, joilla on jokaisella erilaiset odotukset ja tavoitteet yritystä kohtaan. Legitimiteettiteorian perusteella yritys tarvitsee yhteiskunnan hyväksynnän toimiakseen. Se voi toimia vastuullisella tavalla taloudellisesti, sosiaalisesti tai ympäristöllisesti. Yritysvastuun luokitteluun käytetään lisäksi apuna muita malleja, joista tutkielmassa käsitellään yritysvastuun kolmijaon malli ja pyramidimalli. Molemmat mallit tarjoavat oman jaottelunsa yritysvastuun osa-alueisiin. Malleja kuitenkin yhdistää ajatus siitä, että taloudellinen vastuu toimii muiden osa-alueiden pohjana. Vastuullisuutta tarkastellaan niin strategisen kuin kokonaisvaltaisenkin vastuullisuuden näkökulmasta. Yritysvastuun näkökulmaan yhdistetään verot, jolloin voidaan todeta verokysymysten olevan osa yritysvastuun viitekehystä. Osakeyhtiöllä on keinoja tehdä verosuunnittelua, joilla se voi vaikuttaa verotettavan tuloksen suuruuteen. Verosuunnittelun keinoja on lain sallimia, sekä sen vastaisia. Vastuullinen verosuunnittelu säilyy toimissa lain rajoissa, sekä noudattaa myös lain tarkoitusta. Taloudellinen näkökulma huomioi toiminnan kannattavuuden ja jatkuvuuden turvaamisesta. Sosiaalinen näkökulma tasapainottaa osakkeenomistajien vaatimukset yhteiskunnan vaatimuksiin. Ympäristöllinen näkökulma huolehtii siitä, että pidättäydytään ympäristölle haitallisista toimista myös verosuunnittelun saralla. Tutkielma on toteutettu käsiteanalyyttisenä kirjallisuuskatsauksena perustuen aikaisempiin alan tutkimuksiin ja kirjallisuuteen. Aineisto koostuu kotimaisesta ja kaninvälisestä kirjallisuudesta. Käytetyt artikkelit ovat tieteellisiä. Tutkielman johtopäätöksenä voidaan todeta, että vastuullinen tuloksen verosuunnittelu osakeyhtiössä huomioi osakkeenomistajien lisäksi muut sidosryhmät, eikä ainakaan aja osakkeenomistajien etua muiden sidosryhmien kustannuksella. Kokonaisvaltaisesti vastuullinen tuloksen verosuunnittelu huomioi kaikki kolme vastuullisuuden osa-aluetta, eli taloudellisen, sosiaalisen ja ympäristöllisen vastuun. Lisäksi toimet ovat eettisiä, läpinäkyviä ja oikeudenmukaisia.
Keywords: Yritysvastuu, Taloudellinen vastuu, Sosiaalinen vastuu, Ympäristöllinen vastuu, Verosuunnittelu, Verovastuu