Tukiviittomat osana varhaiskasvatuksen pedagogista tukea - Ojaniitty, Kaisa; Punkari, Riina (My University, 2026)
Tämän kandidaatintutkielman aihe on tukiviittomat osana varhaiskasvatuksen pedagogista tukea. Tutkimuskysymys on, miten tukiviittomia käytetään pedagogisena tuen muotona varhaiskasvatuksessa. Tutkielma on laadullinen tutkimus ja tutkimusmenetelmänä käytetään kuvailevaa eli narratiivista kirjallisuuskatsausta. Koottu tutkimusaineisto muodostui yhteensä kymmenestä tutkimuksesta, joista kaksi oli kotimaisia ja kahdeksan oli kansainvälisiä. Tutkimusaineisto analysoitiin aineistolähtöisen sisällönanalyysin avulla. Analyysin perusteella tutkimusaineistosta nousi kuusi teemaa, jotka vastaavat tutkimuskysymykseen. Taustateorian perusteella tiedetään, että tukiviittomat ovat yksi pedagoginen tuen muoto ja niitä voidaan käyttää kaikilla tuen tasoilla. Varhaiskasvatuksen henkilökunnan rooli on merkityksellinen tukiviittomien opetuksessa, ja ne näkyvät varhaiskasvatuksen arjen erilaisissa tilanteissa, kuten siirtymissä, leikeissä ja ohjatuissa toiminnoissa. Niiden käyttö edellyttää henkilökunnalta pedagogista suunnittelua sekä riittävää osaamista. Tukiviittomien käytöstä hyötyvät erityisesti ne lapset, joilla on kielen kehityksen vaikeuksia. Tutkielman tulokset osoittavat, että tukiviittomia käytetään varhaiskasvatuksessa pedagogisen tuen näkökulmasta suunnitelluissa toiminnoissa, arjen rutiineissa, henkilökunnan ja lasten välisessä vuorovaikutuksessa, kaikkien lasten osallisuuden tukemisessa, lauseen keskeisten sanojen viittomisessa sekä puheen ja kommunikoinnin tukemisessa. Suunnitelluissa toiminnoissa kuten satu- ja piirihetkissä ja arjen rutiineissa kuten ruokailuissa ja leikeissä voidaan käyttää tukiviittomia. Henkilökunta voi käyttää tukiviittomia monipuolisesti varhaiskasvatuksen arjessa ja niiden käyttö edistää jokaisen lapsen osallisuutta. Tukiviittomien käytössä olennaista on keskeisten sanojen viittominen puheen rinnalla, ja ne tukevat lapsen puheen ja kommunikoinnin kehitystä. Tukiviittomia käytetään varhaiskasvatuksessa pedagogisena tuen muotona monipuolisesti.
Keywords: Tukiviittomat; pedagoginen tuki; varhaiskasvatus