Ruokateollisuuden yritysten varautuminen ilmastonmuutoksesta johtuviin toimitusketjuhäiriöihin - Alakärppä, Iiris (My University, 2025)
Ruokateollisuuden yritykset ovat keskeisessä roolissa ihmisten arjessa, sillä ne vastaavat päivittäisestä ravinnon saatavuudesta. Alan toimitusketjut ovat usein monimutkaisia ja koostuvat useista eri toimijoista niin alkutuotannossa, jalostuksessa, jakelussa, jälleenmyynnissä kuin kulutuksessakin. Monet toimitusketjuista ovat myös kansainvälisiä, mikä yhdistettynä monimutkaiseen rakenteeseen tekee ketjuista alttiita erilaisille häiriöille. Ilmastonmuutos lisää tätä alttiutta johtuen sään ääri-ilmiöistä sekä muutoksista maan ravinnepitoisuuksissa ja sademäärissä. Häiriöt voivat vaikuttaa ruoan saatavuuteen, hintoihin sekä heikentää ruokaturvaa, eli kuluttajien mahdollisuutta turvalliseen ja ravitsevaan ruokaan kohtuuhinnalla. Häiriötä voi esiintyä missä tahansa ruokaketjun vaiheessa ja paikallinen häiriö voi myös vaikuttaa koko ketjun toimintaan, ja siten keskeyttää laajemman ruokajärjestelmän toiminnan. Tämän kirjallisuuskatsauksen tavoitteena on selvittää, millaisia häiriöitä ilmastonmuutos voi aiheuttaa ruokateollisuuden eri toimijoiden toiminalle, ja miten yritykset voivat varautua näihin häiriöihin säilyttääkseen toimitusketjujen toimintakyvyn. Tarkastelussa huomioidaan kestävän kehityksen ja kiertotalouden näkökulmia, mitkä tukevat häiriöihin sopeutumisen lisäksi niiden esiintymistodennäköisyyden pienentämistä ja päästöjen määrän vähentämistä. Tutkimustulokset osoittavat, että ilmastonmuutos voi vaikuttaa kaikkiin ruokateollisuuden toimitusketjun vaiheisiin, mutta häiriöiden tyypit ja esiintymistodennäköisyydet vaihtelevat alueellisesti. Suurimpia uhkia aiheuttavat tulvat, myrskyt ja lämpötilojen nousu. Varautumiskeinoissa korostuvat teknologian hyödyntäminen ja ympäristöystävälliset toimintamenetelmät, kuten säädataan perustuva suunnittelu, varhaisen varoituksen järjestelmät, materiaalien kierrätys ja kestävät tuotantomenetelmät. Tutkimus perustuu akateemiseen kirjallisuuteen ja tarjoaa erilaisia näkökulmia siihen, miten eri ruokateollisuuden yritykset voivat varautua ilmastonmuutoksesta seuraaviin toimitusketjuhäiriöihin.
Keywords: ruokateollisuuden toimitusketju, ilmastonmuutos, resilienssi, toimitusketjuhäiriöt, ruokaturva, kestävä kehitys, kiertotalous