Taktisia ydinaseita koskeva uutisointi Venäjän mediassa vuosina 2022-2023 : De-eskalaatiokonsepti, eskalaation hallinta sekä julkinen mielipide - Laine, Rami (My University, 2024)
Tutkielmassa analysoin Venäjän mediassa käytävää taktisiin ydinaseisiin liittyvää keskustelua vuosina 2022–2023. Lähestyin aihetta tutkimuksellisen viitekehyksen kautta, joka rakentui neljästä eri osa-alueesta ydinaseilla suoritettavasta de-eskalaatiosta, sotilaallisen eskalaation hallinnasta, median kontrollista sekä julkisen mielipiteen muokkaamisesta. Näiden avulla tutkin niitä tekijöitä, jotka muodostivat Venäjän hallinnolle intressin ohjata mediassa käytävää keskustelua ydinaseista sekä esittää niiden mahdollista rajoitettua käyttöä myönteisessä valossa. Tutkimuksessa analysoin myös niitä menetelmiä, joiden avulla Venäjän hallinto pyrki muuttamaan julkista mielipidettä kohti rajoitetun ydinaseen käytön hiljaista hyväksyntää. Tutkimusaineistona oli kuusi venäläistä sanomalehteä Komsolskaja Pravda, Krasnaja Zvezda, Lenta.ru, Profil, Rossijskaja Gazeta sekä Vedomosti. Tutkimusjaksolla keräsin näistä taktisia ydinaseita koskevia uutisia, joita analysoin historiantutkimuksellisen päättelyn avulla. Miksi näin kirjoitetaan ja mikä tarkoitus kyseisellä uutisella on – analyysilla luotiin päättelyketju näiden neljän eri osa-alueen välille. Metodologisena apuna käytin historiantutkimuksen vierasta kulttuuria, joka auttoi analysoimaan ilmiötä omassa kulttuurissaan. Ydinaseilla tapahtuvalla de-eskalaatiolla sekä eskalaation hallinnalla osoitettiin motiivi, jonka perusteella hallinto pyrkii muuttamaan julkista mielipidettä median avulla. Tutkimuksella pystyttiin analysoimaan myös Venäjän ydinaseuhkailua, joka perustui eskalaationhallintaan. Sodan lisäämä repressio kontrolloidussa mediassa auttoi analysoimaan, miten julkiseen mielipiteeseen pyrittiin vaikuttamaan. Tutkimuksen lopputuloksena pystyin havaitsemaan hallinnon mediassa esiintuomaa taktisen ydinaseen käyttöä mahdollistavaa politiikkaa sekä tämän yhteyttä de-eskalaatiokonseptiin ja sotilasopin mukaiseen eskalaation hallintaan. Näin tutkimuksessa pystyttiin osoittamaan kausaalinen yhteys näiden neljän eri osa-alueen välille aina de-eskalaatiolla osoitetusta motiivista julkisen mielipiteen muuttamiseen.
Keywords: de-eskalaatio, eskalaation hallinta, julkinen mielipide, MAD, mediakontrolli, taktiset ydinaseet, turvallisuuspolitiikka, Venäjä, ydinasepelote