Haavoittuvaisuudet uusiutuvan energian kriittisten materiaalien toimitusketjuissa - Nurhonen, Santeri (My University, 2024)
Energiasektorin odotetaan tulevaisuudessa rakentuvan yhä vahvemmin uusiutuvan energian teknologioiden varaan. Siirtymässä uusiutuvan energian varaan ovat globaalit toimitusketjut kriittisessä roolissa. Uusiutuvan energian teknologioiden tuotannon kasvattaminen ja energian varastointi vaativat suuren määrän resursseja. Uusiutuvan energian teknologiat ovat usein riippuvaisia erilaisista kriittisistä metalleista ja mineraaleista. Näiden resurssien toimitusketjuihin liittyy kuitenkin uhkia. Tutkielman tavoitteena on selvittää, millaisia haavoittuvaisuuksia uusiutuvan energian kriittisten materiaalien toimitusketjuihin kohdistuu ja miten haavoittuvaisuuksia voidaan vähentää. Tutkielmassa tarkastellaan aurinkoenergian, tuulivoiman sekä akkuteknologioiden kriittisten materiaalien toimitusketjujen haavoittuvaisuuksia. Kyseiset teknologiat valikoituivat tarkastelun kohteeksi sen perusteella, että Euroopan unionin komissio on määritellyt ne strategisesti merkittävimmiksi. Tutkielmassa havaittiin, että kriittisten materiaalien toimitusketjuihin kohdistuu merkittäviä haavoittuvaisuuksia. Suurimpina haavoittuvaisuuksina voidaan mainita Kiinan hallitseva rooli useiden materiaalien louhinnassa ja jalostuksessa sekä mahdolliset resurssirajoitteet. Monien materiaalien toimitusketjuihin liittyy myös vakavia sosiaalisia- ja ympäristöongelmia. Keskeisimpinä keinoina haavoittuvaisuuksien vähentämiseen havaittiin tehokkaampi materiaalien hyödyntäminen, vaihtoehtoiset materiaalit, kierrättäminen sekä toiminnan uudelleensijoittaminen.
Keywords: toimitusketjun haavoittuvaisuus, uusiutuva energia, kriittiset materiaalit