Tuhansien murheellisten lainojen maa : Nuorten velkaantumisen laajuus, siihen johtaneet syyt ja vanhempien taloudellisen avun laajuus - Sistonen, Laura (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2017)
Nuorten lisääntynyt velkaantuminen on puhututtanut niin päättäjiä kuin mediaakin. Ylivelkaantuminen kuluttaa henkisesti, aiheuttaa konkreettista haittaa esimerkiksi asunnon saamiseen sekä on yhteydessä muunlaisen huono-osaisuuden kasautumiseen. Velkaantumisen taustalla oleva resurssien epätasa-arvo liittyy etenkin nuorten velkaantumiseen. Ylivelkaantuneet nuoret ovat vaarassa syrjäytyä yhteiskunnasta. Tutkielmalla on neljä tavoitetta. Ensinnäkin siinä tarkastellaan nuorten velkaantumisen laajuutta. Toiseksi siinä tutkitaan, millä tavoin nuoren omat resurssit sekä hänen lapsuudenkodin taustat näkyvät nuorten velkaantumisessa. Kolmanneksi työssä analysoidaan vanhempien lapsilleen antaman taloudellisen tuen laatua ja yleisyyttä velkaantuneiden ja velattomien nuorten keskuudessa. Neljänneksi työssä tarkastellaan velkaantuneiden nuorten omaa suhtautumista taloudellisiin vaikeuksiinsa ja toimeentuloonsa. Tutkimuksen aineistona hyödynnetään vuoden 2015 Nuorisobarometria (N=1894). Se on kerätty Taloustutkimus Oy:n toimesta vuoden 2014 joulukuun ja vuoden 2015 helmikuun välillä. Tutkimusmenetelmänä on käytetty ristiintaulukointia ja logistista regressioanalyysia. Tulosten mukaan nuorten velkaantuminen on kohtalaisen yleistä. Velkaantuneiden osuus lisääntyy mitä korkeampaa ikäluokkaa tarkastellaan. Matala koulutus ja työssäkäynti ovat yhteydessä velkaantumiseen. Velkaantumista selittävät pitkälti nuoren omat resurssit ja pääasiallinen toiminta sekä elämäntilanne. Vanhempien koulutuksella ei näytä juuri olevan yhteyttä nuoren velkaantumisen kanssa. Kuitenkin sosiaalisesti heikoista oloista tulevien velkaantuneiden nuorten suhteellinen osuus on melko korkea. Suuri osa nuorista vastaanottaa taloudellista tukea vanhemmiltaan, mutta velkaantuneiden avunsaajien osuus koko aineiston avunsaajien osuuteen suhteutettuna on lähes kaikissa avun laaduissa pienehkö. Vanhemmat tukevat todennäköisimmin nuorimpaan ikäluokkaan kuuluvia nuoria sekä opiskelijoita. Nuoret kantavat huolta toimeentulostaan ja etenkin velkaantuneet nuoret ovat joutuneet tekemään uhrauksia ystävien tapaamisen ja harrastustoiminnan suhteen rahapuutteen vuoksi.