Tilintarkastajan riippumattomuus pienessä perheyrityksessä - Knaapi, Jasmin (My University, 2025)
Tilintarkastajan riippumattomuus on luotettavan tilintarkastuksen edellytys. Riippumattomuus varmistaa sen, että tilintarkastaja kykenee suorittamaan tilintarkastuksen objektiivisesti ilman ulkopuolisten tekijöiden vaikutusta hänen toimintaansa. Riippumattomuus ei kuitenkaan ole itsestäänselvyys ja sen toteutumista tulee seurata jatkuvasti, koska siihen voi kohdistua monia erilaisia uhkatekijöitä. Riippumattomuus voi vaarantua esimerkiksi tilintarkastajan taloudellisista intresseistä, henkilökohtaisista suhteista tai häneen kohdistuvista paineista. Erityisesti pienissä perheyrityksissä riippumattomuuden säilyttäminen voi osoittautua haasteelliseksi, sillä niiden toimintaympäristö ja piirteet voivat paljonkin poiketa suuremmista ja säännellymmistä yrityskokonaisuuksista. Tämän tutkielman tavoitteena on selvittää, mitkä tilanteet voivat vaarantaa tilintarkastajan riippumattomuuden pienessä perheyrityksessä. Uhkien tarkastelun viitekehyksenä hyödynnetään IESBA:n luomaa uhkaluokittelua, jonka mukaan uhkat jaetaan oman edun uhkaan, oman työn tarkastamisen uhkaan, asian ajamisen uhkaan, läheisyyden uhkaan sekä painostuksen uhkaan. Lisäksi tutkielmassa pyritään tarjoamaan mahdollisia ratkaisuja riippumattomuuden turvaamiseksi pienessä perheyrityksessä. Tutkielma on toteutettu kirjallisuuskatsauksena, ja tutkimuskysymykseen pyritään vastaamaan aiemman tutkimuskirjallisuuden pohjalta, joka liittyy pääosin tilintarkastajan rooleihin sekä pienten yritysten ja perheyritysten erityispiirteisiin. Tutkielman tarkoituksena on lisätä ymmärrystä tilintarkastajan riippumattomuudesta pienessä perheyrityksessä. Tutkielman perusteella voidaan todeta, että tilintarkastajan riippumattomuuden vaarantuminen pienessä perheyrityksessä on monimutkainen kokonaisuus. Riippumattomuutta vaarantavia tilanteita pienessä perheyrityksessä havaitaan olevan muiden kuin tilintarkastuspalveluiden tarjoaminen, tilintarkastajan ja asiakkaan väliset pitkäaikaiset ja läheiset suhteet sekä keskittynyt omistusrakenne. Erityisesti NAS-palveluiden sekä asiakassuhteiden pitkäaikaisuuden tai läheisyyden katsotaan aiheuttavan monia uhkia samanaikaisesti. Monet uhkat ovat myös kytköksissä toisiinsa, jolloin ne voivat voimistaa toisten uhkien suuruutta. Pienessä perheyrityksessä oman edun uhka ja läheisyyden uhka voidaan katsoa olevan vakavimmat uhkat, sillä niillä on eniten vaikutusta muiden uhkien esiintymiseen. Keskeisimpinä uhkina voidaan pitää läheisyyden uhkaa ja painostuksen uhkaa, sillä jokainen tilanne on yhteydessä niihin. Riippumattomuuden turvaaminen pienessä perheyrityksessä edellyttää luonnollisesti sääntelyä, mutta olennaisesti myös tilintarkastajan ammatillista kykyä tarkastella omaa toimintaansa ja ympäröiviä olosuhteita kriittisesti. Tämä tutkielma tarjoaa hyödyllistä tietoa erityisesti pienten perheyritysten tilintarkastajille sekä muille aiheesta kiinnostuneille. Tulosten avulla tilintarkastajien on mahdollista tunnistaa pienissä perheyrityksissä ilmeneviä riippumattomuuden riskejä ennakoivasti ja pyrkiä minimoimaan tilanteista mahdollisesti aiheutuvien uhkien vakavuutta. Empirian puutteen vuoksi tämä tutkielma kuitenkin kannustaa jatkotutkimukselle, jossa selvitettäisiin ensisijaisesti tilintarkastajien omia näkemyksiä riippumattomuuteen vaikuttavista tekijöistä ja riippumattomuuden turvaamisesta pienessä perheyrityksessä.
Keywords: tilintarkastus, tilintarkastajan riippumattomuus, uhkatekijät, riippumattomuuden turvaaminen, pieni perheyritys