Liukuviin keskiarvoihin perustuvien sijoitusstrategioiden tuottojen tarkastelu Suomen osakemarkkinoilla vuosina 2015–2022 - Kuronen, Väinö (My University, 2023)
Osakemarkkinan suunnan arvioiminen on haastavaa. Tässä tutkielmassa tarkastellaan liukuviin keskiarvoihin perustuvien sijoitusstrategioiden suoriutumista Suomen osakemarkkinoilla vuosina 2015–2022. Sijoittamisen suosio on kasvanut viime vuosina ja tekniseen analyysiin perustuva markkinan analysoiminen on tullut mukaan yhä useamman sijoittajan analyysiin. Tutkielman tavoitteena on selvittää, miten erilaiset liukuviin keskiarvoihin perustuvat strategiat ovat tuottaneet osta ja pidä -strategiaan verrattuna Suomen osakemarkkinoilla. Lisäksi tarkastellaan, voidaanko olettaa Suomen osakemarkkinan toimineen tehokkaasti edellä mainitulla ajanjaksolla. Tutkielma avaa lukijalleen myös käytetyimpiä teknisen analyysin työkaluja ja esittelee rahoitusteorioita aiheen kokonaisvaltaisen ymmärtämisen tueksi. Tutkielman aineistona on osingot sisältävän pörssi-indeksin päätöskurssit 2015–2022 välillä. Kursseja on analysoitu Microsoft Excel ja IBM SPSS -ohjelmilla. Tutkielma ei sisällytä kaupankäyntikustannuksia eikä veroja tuottoihin. Tutkielmassa ei myydä indeksiä lyhyeksi. Myynti¬signaalin ilmentyessä pääoma poistetaan markkinalta. Tutkielmassa ei lasketa myöskään korkokuluja sijoittamattomalle pääomalle. Tutkielma ei pystynyt osoittamaan liukuviin keskiarvoihin perustuvien kaupankäyntistrategioiden pystyvän tuottamaan osakemarkkinoiden keskimääräistä tuottoa suuremmin. Tutkielma ei myöskään onnistu osoittamaan Helsingin pörssin toimivan Faman (1970) heikkojen ehtojen vastaisesti tutkielman aikaperiodilla.
Keywords: tekninen analyysi, osakesijoittaminen, liukuva keskiarvo