Henkilötietojen suoja automaattisessa päätöksenteossa ja profiloinnissa - Paalanen, Harri (My University, 2020)
Euroopan komission strategiaan kuuluva yhdennetty digitaalinen sisämarkkina viittaa datatalou-teen, jonka raaka-aineena on muun muassa kuluttajista kerätyt tiedot – mukaan lukien henkilötie-dot. Vuonna 2018 voimaan astunut yleinen tietosuoja-asetus GDPR selkiytti ja raamitti henkilötie-tojen käsittelyyn liittyviä teemoja sekä toi uusia velvollisuuksia rekisterinpitäjille ja uusia oikeuk-sia rekisteröidyille. Henkilötietojen suoja on jatkossa perusoikeus. Yritykset ja organisaatiot tarvitsevat kuitenkin dataa päätöksenteon tueksi. Tutkin tällaisia datan perusteella tehtäviä automaattisesti tehtäviä pää-töksiä etenkin tekoälyteknologioiden valossa ja käytän esimerkkinä koneoppimista. Mitä vaiku-tuksia yleinen tietosuoja-asetus tuo tähän asetelmaan? Tutkimuskysymykseni liittyy automaattisesti tehtäviin päätöksiin, jotka perustuvat yrityksen keräämiin henkilötietoihin. Yritykset pyrkivät jatkuvasti automatisoimaan toimintojaan ja kehit-tämään uusia palveluita. Mitä vaatimuksia yleinen tietosuoja-asetus tuo tähän asetelmaan ja miten opetetun algoritmin tekemät päätökset suhteutuvat henkilötietojen suojaan? Arvioin tutkimuksessa yleisen tietosuoja-asetuksen keskeisempien periaatteiden soveltamista nykyaikaiseen tietojenkäsittelytoimiin kuten koneoppimiseen.
Keywords: koneoppiminen, gdpr, tietosuoja