Ampumaratatoiminnan ympäristövaikutukset lähialueen maaperään ja vesistöihin - Vuorio, Juho (My University, 2025)
Ampumaratojen ympäristövaikutukset ovat herättäneet yhä enemmän huomiota, sillä ratojen käytöstä syntyvät haitta-aineet, kuten lyijy, kupari, sinkki, arseeni ja antimoni voivat aiheuttaa merkittäviä riskejä maaperälle ja vesistöille. Tämä tutkimus tarkastelee ampumaratojen haitta-aineiden kulkeutumista ympäristöön ja arvioi niiden vaikutuksia lähialueiden ekosysteemeihin. Tutkimuksen tavoitteena on selvittää, millaisia päästöjä ampumaradoilta syntyy, miten ne leviävät maaperässä ja vesistöissä sekä millä keinoilla niiden aiheuttamia ympäristöriskejä voidaan vähentää. Tutkimuksessa hyödynnetään aiempia tieteellisiä tutkimuksia ja ympäristöhallinnon ohjeistuksia, joiden perusteella haitta-aineiden kulkeutumista ja riskienhallintamenetelmiä on arvioitu. Haitta-aineiden liikkumiseen vaikuttavat keskeisesti maaperän koostumus, veden pH-arvo sekä ampumaratojen sijainti suhteessa pohjavesialueisiin ja vesistöihin. Ampumaradoilla haitta-aineet voivat sitoutua maaperään tai huuhtoutua sadeveden mukana pohjaveteen tai vesistöihin, missä ne voivat aiheuttaa pitkäaikaisia ekologisia haittoja. Tulokset osoittavat, että ampumaratojen merkittävimmät ympäristöriskit liittyvät lyijyhaulien ja luotien aiheuttamaan raskasmetallikuormitukseen, joka voi levitä laajalle alueelle ja kertyä ravintoketjuun. Riskien hallintaan voidaan käyttää erilaisia keinoja, kuten luotiloukkuja, maaperän suojarakenteita, kunnostusmenetelmiä sekä haitallisten materiaalien, kuten lyijyn, käytön rajoittamista.
Keywords: ampumaradat, ympäristövaikutukset, lyijy, maaperän ja vesistöjen saastuminen