Subaraknoidaalivuodon ja aivovamman vaikutukset aivo-munuais-akseliin : Kirjallisuuskatsaus - Lindström, Emma (My University, 2024)
Tämän kirjallisuuskatsauksen tarkoituksena on selvittää subaraknoidaalivuodon ja aivovamman vaikutuksia aivo-munuais-akseliin. Kirjallisuuskatsauksessa tarkastellaan akuutin munuaisvaurion lisäksi munuaisten normaalia toimintaa, jotta akuutin munuaisvaurion patofysiologiset mekanismit olisivat helpompi ymmärtää. Subaraknoidaalivuotojen ja aivovammojen osalta käsitellään yleisesti niiden esiintyvyyttä, diagnostiikkaa sekä hoidon pääpiirteitä. Kirjallisuuskatsauksen lopussa käydään läpi, millä mekanismeilla aivovammat ja subaraknoidaalivuodot vaikuttavat aivo-munuaisakseliin sekä mitkä tekijät altistavat akuutille munuaisvauriolle. Opinnäytetyön lähteinä on käytetty Pubmed-tietokannan kautta löytyneitä katsausartikkeleita sekä yksittäisiä tutkimusartikkeleita. Hakusanoina ovat olleet muun muassa AKI, acute kidney injury, TBI, traumatic brain injury, SAH ja subarachnoid hemorrhage. Lisäksi suomenkielisiä katsausartikkeleita on hyödynnetty opinnäytetyön tiedonhaussa.
Keywords: akuutti munuaisvaurio, aivovamma, subaraknoidaalivuoto