Afrikkalais-amerikkalainen kansalaisoikeusliike Dallasissa, Teksasissa 1950-luvun alusta 1960-luvun alkuun : Muistitietohistoriallinen näkemys paikalliseen kansalaisoikeusliikkeeseen - Jortikka, Johanna (My University, 2018)
Pro gradu -tutkielmassani olen tutkinut sitä, miten afrikkalais-amerikkalaista kansalaisoikeusliikettä muistellaan Dallasissa Teksasissa 1950 -luvun alusta 1960 -luvun alkuun. Dallasin afrikkalais-amerikkalaista kansalaisoikeusliikettä on pidetty perinteisesti hyvin arkana verrattuna muun Yhdysvaltain Etelän kansalaisoikeusliikkeeseen. Haastattelujen ja uudemman tutkimuskirjallisuuden valossa on kuitenkin huomattava, että myös Dallasissa järjestettiin mielenilmauksia, esimerkiksi istumaprotesteja ja kylttimarsseja sekä 1950 -luvulla, että 1960 -luvun alussa. Haastattelin itse vuonna 2003 Dallasin kansalaisoikeusliikkeeseen liittyneitä afrikkalais-amerikkalaisia L.A. Bedfordia, Joe Atkinsia ja Bob Lydiaa sekä valkoista Joe Allenia. Lisäksi minulla on ollut käytössäni kansalaisoikeusaktivisti Juanita Craftille tehtyjä aikaisemmin toisten toimesta tehtyjä haastatteluja. Näiden haastattelujen kautta muodostin kuvaa afrikkalais-amerikkalaisesta kansalaisoikeusliikkeestä 1950 -luvun alusta 1960 -luvun alkuun. Vaikka Dallasissa ei 1950 - ja 1960 -luvuilla ollut etelän muiden kaupunkien tavoin väkivaltaisia mellakoita, niin tutkimukseni mukaan muiden etelän kaupunkien suuret marssit ja julkisuuteen tulleet mielenosoitukset saivat kaupungin valkoiset päättäjät suostumaan neuvottelemaan ja osin integroimaan mustia amerikkalaisia yhteiskuntaan. Tällä tavoin afrikkalais-amerikkalaiset dallasilaiset onnistuivat rauhanomaisesti saavuttamaan rotuerottelun poistamista ja integroitumista yhteiskuntaan. Nuorten afrikkalais-amerikkalaisten osallistuminen kansalaisoikeusliikkeeseen, opiskelu yliopistoissa ja äänestäminen sekä harvinaislaatuinen sinnikkyys edesauttoivat rauhanomaisen integraation syntymistä.
Keywords: Historia, afrikkalais-amerikkalainen, kansalaisoikeusliike, Dallas, muistitietohistoria