Kompetenssin-Kompetenssi -periaate Suomalaisessa Välimismenettelyssä - Vartiainen, Emil (My University, 2019)
Välimiesmenettelyllä on vakiintunut asema vaihtoehtoisena riidanratkaisumenetelmänä suhteessa yleisiin tuomioistuimiin. Välimiesmenettelyä käytetään erityisesti liike-elämän riitojenratkaisussa. Välimiesmenettely perustuu osapuolten väliseen sopimukseen, ja välimiesmenettelyssä ratkaistavaksi tulevat asiat ovat riita-asioita, joissa sovinto on sallittu. Välimiesmenettelyllä on erityisen keskeinen asema kansainvälisten riitojenratkaisussa. Välimiesmenettely on myös lähtökohtaisesi itsenäistä muusta lainkäytöstä, siksi välimiehillä katsotaan olevan toimivalta päättää omasta toimivallastaan ns. kompetenssin-kompetenssi. Suomessa välimiesmenettelyä sääntelee välimiesmenettelylaki. Välimiesmenettelylaki toimii välimiesmenettelyssä prosessilakina, joka asettaa välimiesmenettelyn reunaehdot, koska välimiesmenettely perustuu osapuolten väliseen sopimukseen ja siinä käsiteltävät asiat ovat sopimusvapaudenpiirissä, sisältää välimiesmenettelylaki ainoastaan vähän pakottavaa lainsäädäntöä. Suomessa on viimeaikoina käyty vilkasta keskustelua siitä, tulisiko välimiesmenettelylakia uudistaa, vastaamaan paremmin kansainvälisiin haasteisiin. Tämän tutkielman tavoitteena on selvittää, pitääkö välimiesmenettelyä uudistaa, ja jos vastaus on myöntävä, niin millä tavoin. Lähtökohtana tutkimuksessa on, että välimiesmenettelyä tulee uudistaa vastaamaan kansainvälisesti hyväksyttyä UNCITRAL Mallilakia. Mallilakiin sisältyy myös säännökset koskien kompetenssin-kompetenssia, joita ei ole nykyisessä välimiesmenettelylaissa. Tutkimuksessa on selvitetty, vertailemalla nykyistä välimiesmenettelylakia ja siitä saatuja kokemuksia mallilakiin ja siitä kirjoitettuun koskien kompetenssin-kompetenssia, sitä tulisiko Suomessa säätää uusi välimiesmenettelylaki, joka vastaa mallilakia ja tulisiko uudessa välimiesmenettelylaissa säätää kompetenssinkompetenssistä. Tutkielmassa tultiin siihen tulokseen, että Suomeen tulisi säätää uusi välimiesmenettelylaki, joka vastaa mallilakia ja, jossa säädetään nimenomaisesti välimiesten kompetenssinkompetenssista.