ViLLE-oppimisympäristö matematiikan oppimisen välineenä - Järvinen, Jussi-Pekka (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2017)
Koulu elää keskellä suurta muutosta. Syksyllä 2016 voimaan astunut Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteet määrittää tieto- ja viestintäteknologian (tvt) hyödyntämisen yhdeksi keskeiseksi osaksi opetusta. Digitalisoituvassa maailmassa ei tulisikaan enää keskustella siitä, käytetäänkö teknologiaa koulussa vai ei, vaan pikemminkin siitä, miten teknologian mukanaan tuomat mahdollisuudet voitaisiin pedagogisesti perustellusti tuoda osaksi oppimista ja opettamista. Perusopetuksen opetussuunnitelman perusteissa tvt:n rooli matematiikan opetuksessa on selkeä: opetuksessa ja oppimisessa tulee hyödyntää tvt:a. Tvt:n käytön yhteyttä oppimistuloksiin on tutkittu melko laajalti, mutta aiempien tutkimusten tulokset ovat paikoittain keskenään ristiriitaisia. Tietokoneavusteinen oppiminen vaikuttaisi kuitenkin olevan tvt:n opetuskäytön muodoista parhaiten matematiikan oppimistuloksia edistävä. Tässä tutkimuksessa tarkastellaan tietokoneavusteisen oppimisen yhteyttä matematiikan oppimistuloksiin käyttäen sähköistä ViLLE-oppimisympäristöä. Tutkimusjoukoksi on valittu kaksi saman koulun 2. luokkaa, joista muodostettiin koe- ja kontrolliryhmät. Toisen ryhmän yksi viikoittainen matematiikan oppitunti korvattiin ViLLE-oppimisympäristössä tehdyllä oppitunnilla. Alku- ja lopputestauksen avulla tarkastellaan, onko perinteisen tunnin korvaaminen ViLLE-oppimisympäristöllä yhteydessä matematiikan oppimistuloksiin. Tuloksista ilmenee, että lähtötasoltaan huomattavasti heikommin alkutestauksessa suoriutunut koeryhmä saavuttaa 22 viikon tutkimusjakson aikana oppimistulostensa puolesta kontrolliryhmän. Tulos vahvistaa aiempien tietokoneavusteisesta oppimisesta tehtyjen tutkimusten avulla saavutettuja tuloksia, joiden pohjalta tietokoneavusteinen oppiminen vaikuttaisi olevan yhteydessä matematiikan oppimistulosten parantumiseen. On kuitenkin syytä huomioida tämän tutkimuksen rajallinen otoskoko ja rajoittuminen yhteen kouluun ja luokka-asteeseen.