”Me selvittiin, vaikka kaikki kiinni laitettiin!” : Lukiolaisten mielenterveyden palautumisen tukeminen koronapandemian jälkihoidossa - Selin, Noora (My University, 2022)
Maailma muuttui rajusti 11.3.2020, kun Maailman terveysjärjestö WHO (2020) julisti koronaviruksen maailmanlaajuiseksi pandemiaksi. Yli kaksi vuotta myöhemmin koronapandemian leviämisen estämiseksi tehdyt rajoitukset ja suositukset ovat alkaneet tuottamaan tulosta. Pandemian aiheuttamia haasteita tullaan kuitenkin korjaamaan vielä kauan. Koronapandemia ei ole kohdellut kaikkia tasavertaisesti, vaan yksilölliset erot ovat olleet suuria. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kouluterveyskyselyn (2021) mukaan koronapandemian katsotaan vaikuttaneen erityisesti nuorten sosiaaliseen hyvinvointiin ja mielenterveyteen. Pro gradu -tutkielman tavoitteena oli selvittää mitkä tekijät lukiossa suojasivat ja kuormittivat mielenterveyttä koronapandemian aikana sekä miten pandemian jälkihoidossa voidaan tukea lukiossa opiskelevien nuorten mielenterveyden palautumista. Laadullinen aineisto kerättiin helmikuussa 2022 puolistrukturoidun teemahaastattelun avulla. Teemahaastatteluihin osallistui yhteensä seitsemän lukiossa opiskelevaa nuorta, jotka olivat iältään 17-18-vuotiaita tyttöjä ja poikia. Haastattelut toteutettiin vallitsevan koronapandemia tilanteen vuoksi teams-etäyhteydellä. Haastatteluaineisto analysoitiin käyttäen hyväksi aineistolähtöisen sisällönanalyysin periaatteita. Pro gradu -tutkielmasta saadut tulokset kulkevat pääsääntöisesti rinnakkain aikaisempien tutkimusten kanssa. Kaikki haastatellut nuoret kokivat koronapandemian vaikuttaneen heidän mielenterveyteensä, osalla vaikutukset olivat olleet merkittävästi mielenterveyttä heikentäviä, kun taas osa kuvasi vaikutusten olleen lieviä. Analyysin avulla haastatteluaineistosta nousi esille useita mielenterveyttä suojaavia tekijöitä, jotka auttoivat nuoria selviytymään pandemian mukanaan tuomista haasteista. Toisaalta haastatellut nuoret tunnistivat myös useita tekijöitä, jotka kuormittivat mielenterveyttä lukiossa koronpandemian aikana. Haastatteluaineiston mukaan lukiossa opiskelevien nuorten mielenterveyden palautumista voidaan tukea koronapandemian jälkihoidossa moninaisesti. Kaikki haastatellut nuoret kuvasivat tärkeimmäksi mielenterveyttä palauttavaksi tekijäksi, paluun normaaliin arkeen. Normaalilla arjella nuoret tarkoittivat opiskelua lukiossa ilman kokoontumisrajoituksia, turvavälejä, hygienia suosituksia ja pelkoa etäopetukseen siirtymisestä. Lukioympäristön ja koulun henkilökunnan koettiin olevan merkittävässä roolissa pandemian jälkihoidossa. Ensiarvoisen tärkeäksi koettiin yhteisöllisyyden, osallistavan ja mielenterveyttä tukevan ilmapiirin luominen. Nuoret toivoivat koulun henkilökunnalta kiireettömiä ja inhimillisiä kasvokkain tapahtuvia kohtaamisia sekä turvallisuutta ja luottamuksellisuutta. Lukion opiskelijahuollon toivottiin lisäävän saavutettavuutta, jalkautumista, näkyvyyttä sekä tietoisuutta. Tämän Pro gradu -tutkielman haastatteluaineisto antaa ajankohtaista ja merkittävää tietoa siitä, miten lukiolaisten mielenterveyden palautumista voidaan koulussa tukea koronapandemian jälkihoidossa
Keywords: Mielenterveys, mielenterveyden tuki, nuoruus, lukio, koronapandemia