Tekoälyn hyödyntäminen tietämyksenhallinnan tehostamisessa asiantuntijaorganisaatiossa – erityistarkastelussa generatiivinen tekoäly laki- ja veropalveluiden tietämyksenhallinnassa - Räkköläinen, Leevi (My University, 2025)
Tekoäly voi mullistaa tietämyksenhallinnan prosessit organisaatioissa. Generatiivisen tekoälyn edistysaskeleet viime vuosina erityisesti OpenAI:n marraskuussa 2022 lanseeraaman ChatGPT:n seurauksena ovat tuoneet teknologian mahdollisuudet yleiseen tietoisuuteen. Organisaatiot investoivat suuresti generatiivisen tekoälyyn ja hakevat sen avulla kilpailuetua. Tietämyksenhallinta on yksi merkittävimmistä osa-alueista, joihin generatiivinen tekoäly voi vaikuttaa pysyvästi. Tämä tutkielma tarkastelee generatiivisen tekoälyn hyödyntämistä tilintarkastukseen ja liikkeenjohdon konsultointiin erikoistuneen asiantuntijaorganisaation vero- ja lakipalveluja tarjoavan yksikön tietämyksenhallinnassa. Tutkimuksen teoreettinen viitekehys pohjautuu Davenportin & Prusakin (1998) tietämyksenhallinnan malliin, jonka avulla generatiivisen tekoälyn vaikutuksia tutkitaan tietämyksen luonnin, varastoinnin- ja hakemisen, jakamisen sekä soveltamisen prosesseissa. Tutkimus toteutettiin laadullisena tapaustutkimuksena yhteistyössä kohdeorganisaation kanssa puolistrukturoitujen teemahaastattelujen avulla. Haastatteluihin osallistui kuusi vero- ja lakipalveluyksikön asiantuntijaa eri tehtävä- ja kokemustaustalla. Aineisto analysoitiin hyödyntäen Gioia metodia, jonka avulla saavutettiin systemaattinen lähestymistapa ja tulokset laadullisesta aineistosta. Tutkimuksen tulokset osoittavat generatiivisen tekoälyn vaikuttavan organisaation vero- ja lakipalveluyksiköntietämyksenhallintaan erityisesti asiantuntijoiden työn ja ajattelun tehostamisessa, tietopääoman hallinnassa, vuorovaikutuksessa ja viestinnässä, tietämyksen soveltamisessa ja päätöksenteossa. Generatiivinen tekoäly nähdään myös merkittävänä osana tietämyksenhallinnan tulevaisuutta. Generatiivinen tekoäly tukee erityisesti vero- ja lakiasiantuntijoiden ajattelua ja luovaa työtä tehostaen myös tietämyksen hakemista ja hyödyntämistä kokonaisvaltaisesti mahdollistaen syvällisemmän ja tarkoituksenmukaisemman vuorovaikutuksen asiantuntijoiden välillä. Tarkemmin vero- ja lakipalvelujen näkökulmasta generatiivinen tekoäly parantaa erityisesti juridisen tietämyksen käsittelyä. Samalla tunnistetaan kuitenkin teknologiaan liittyviä merkittäviä eettisiä haasteita ja rajoitteita sekä vastuullisia kysymyksiä. Tutkimus vahvistaa näkemystä generatiivisesta tekoälystä tietämyksenhallinnan prosessien mullistajana mutta painottaa harkittua ja tasapainoista lähestymistapaa generatiivisen tekoälyn hyödyntämiseen tietämyksenhallinnassa. Tutkimuksen tulokset ovat merkityksellisiä erityisesti kohdeorganisaatiolle, joka on investoinut merkittävästi generatiiviseen tekoälyyn viime vuosina tuoden jokaiselle organisaatiossa työskentelevälle useita generatiivisen tekoälyn työkaluja käytettäväksi työn tukemiseksi ja tehostamiseksi. Tulokset ovat merkityksellisiä myös muille organisaatioille, esimerkiksi tilanteissa, joissa generatiivisen tekoälyn vaikutuksia halutaan tarkastella esimerkiksi käyttöönottoon tai sen harkitsemiseen liittyen.
Keywords: Generatiivinen tekoäly, tekoäly, tietämyksenhallinta, vero- ja lakipalvelut