Hampaan autotransplantaatio - Kaupinsalo, Henrik (My University, 2022)
Hampaan autotransplantaatio eli hampaan siirto on yksi vaihtoehto puuttuvan hampaan korvaamiseksi. Tämä syventävien opintojen työ käsittelee hampaan autotransplantaation potilasvalintaa, diagnostiikkaa, toimenpiteen suunnittelua ja toteutusta, ennustetta ja siihen vaikuttavia tekijöitä. Lisäksi tarkasteltiin yleistyvää CARP-tekniikkaa (computed-aided rapid prototyping). Kirjallisuuskatsaus on tehty PubMed-tietokannasta haetuista artikkeleista aikaväliltä 2016–2021. Kirjallisuuskatsaukseen valikoitui 17 artikkelia. Success rate hampaan autotransplantaatiolle oli vähintään yhden vuoden seurannan jälkeen keskimäärin 78,3 %. Vastaava luku survival ratelle oli 92,2 %. Merkittävimmät komplikaatiot olivat sisäinen tai ulkoinen resorptio ja ankyloosi. Hampaan siirron tärkeimmät ennusteeseen vaikuttavat tekijät olivat siirrettävän hampaan juuren kehitysvaihe eli juuren pituus ja juuren kärjen avonaisuus, atraumaattisuus, ekstraoraaliaika ja siirrettävän hampaan juurten lukumäärä. Hampaan autotransplantaatiota voidaan pitää hyvänä vaihtoehtona puuttuvan hampaan korvaamiseksi erityisesti nuorilla, joille proteettiset ratkaisut eivät vielä sovellu. CARP-tekniikalla on saatu hyviä tuloksia ja sen käyttö on lisääntymässä.
Keywords: hampaan siirto, hampaan autotransplantaatio, hampaan puutos, CARP