Työorientaatio nuorten maistereiden maailmassa : Organisaatioon sitoutuminen ja työhön kohdistuvat odotukset vastavalmistuneiden maistereiden näkökulmasta - Paju, irene (fi=Turun yliopisto|en=University of Turku|, 2018)
Tutkimuksessa tarkastellaan nuorten maistereiden työorientaatiota, työhön kohdistuvia odotuksia ja organisaatioon sitoutumista nykyaikaisessa työelämässä. Työorientaatio nähdään kattokäsitteenä työhön suhtautumiseen ja työasenteisiin. Alakäsitteinä käsitellään työhön kohdistuvia odotuksia ja työhön ja organisaatioon sitoutumista. 2010 –luvun työelämä elää murrosvaihetta. Globaalit työmarkkinat ja innovaatiokilpailu lisäävät työnantajien keskuudessa kilpailua osaavasta henkilöstöstä. Toisaalta työelämän epävarmuus näyttäytyy työntekijöiden keskuudessa heikompana sitoutumisena työnantajaan, mutta motivaatio itse työtä kohtaan on pysynyt korkealla. Tutkimuksen tarkoituksena on selvittää näkyykö tämä työelämän muutos nuorten maistereiden työorientaatiossa, organisaatioon sitoutumisessa ja työhön kohdistuvissa odotuksissa. Tutkimuksessa tehtiin teemahaastattelu kahdeksalle vastavalmistuneelle maistereille, jotka edustavat sekä professionaalisia että generalistisia aloja. Haastattelut käsiteltiin pääteemojen avulla. Tutkimustulosten mukaan nuorten aikuisten asenne työtä kohtaan vastaa nykyajan työelämän haasteisiin ja mahdollisuuksiin. He edustivat hyvin ikäjoukkoaan ja korostivat työn mielekkyyttä ja kehitysmahdollisuuksia. Työelämän epävarmuustekijät hyväksyttiin ja sitoutumisen aste organisaatioon jäi hyvin pinnalliselle tasolle. Työantajien tulevaisuuden haasteeksi muodostuukin miten nämä epävarmuuteen tottuneet nuoret aikuiset saadaan sitoutettua työorganisaatioon.