Kustannusjohtaminen kiinteässä yritysverkostossa : Case Helsinki Shipyard Oy - Keino, Maija (My University, 2022)
Kustannusjohtamista käsitellään usein yksittäisen yrityksen näkökulmasta, vaikka sitä harjoitetaan myös verkostoissa. Verkostoituminen on jatkuvasti yleistymässä, jonka vuoksi yritysverkostojen hallinnassa on otettava huomioon myös taloudellinen näkökulma. Strategisen kustannusjohtamisen avulla organisaatiot ja verkostot pystyvät havaitsemaan kustannussäästöjä ja samalla parantamaan toiminnan tehokkuutta samalla keskittyen pitkään aikaväliin ja arvoketjun läpi kertyviin kustannuksiin. Vaikka strategisen kustannusjohtamisen rooli liiketoiminnan hallinnassa on tunnistettu, ei strategisen kustannusjohtamisen merkitystä ole täysin omaksuttu telakkateollisuuden kiinteissä verkostoissa. Telakkateollisuudessa verkostot ovat usein kärkiyritysmuotoisia, jolloin yksittäinen yritys, usein telakka, johtaa verkostoa projektiliiketoiminnan muodossa. Strategisen kustannusjohtamisen käyttöä järjestelmänä ei ole tunnistettu toimialalla, vaikka sen menetelmiä käytetään osana telakan verkostojen johtamista. Telakkateollisuuden yritykset toteuttavat merkittävästi resursseja sitovia sekä monimutkaisia projekteja, joiden taloudellinen johtaminen vaatii kärkiyritykseltä tarkkaa seurantaa ja projektinhallintaa. Strategisen kustannusjohtamisen menetelmien hyödyntämisen avulla telakkateollisuuden verkostoissa voidaan parantaa projektin kokonaisvaltaista suoritusta, prosessien tehokkuutta sekä johtaa verkostoa kokonaisvaltaisesti kohti verkoston yhteistä päämäärää eli laivan luovutusta asiakkaalle. Tämän tutkielman tarkoituksena on analysoida kustannusjohtamisen merkitystä kiinteissä yritysverkostoissa. Tutkielmassa käsitellään kustannusjohtamista ja sen menetelmiä osana kiinteän verkoston liiketoiminnan hallintaa. Päätutkimuskysymyksenä on mikä merkitys strategisella kustannusjohtamisella on verkoston liiketoiminnan hallinnassa. Alatutkimuskysymyksinä ovat miten kärkiyritys toteuttaa sisäistä kustannushallintaansa sekä miten verkoston kumppaneiden välillä käytetään kustannusinformaatiota. Tutkielman empiirinen aineisto sisältää puolistrukturoidut teemahaastattelut, jotka on toteutettu case-organisaatiossa Helsinki Shipyard Oy:ssä. Haastatteluihin osallistui 7 henkilöä, jotka toimivat yrityksen johtoportaassa sekä taloushallinnossa, että projektijohdossa. Haastateltavat valikoitiin yhdessä case-organisaation kanssa. Haastateltavilla oli pitkä kokemus telakkateollisuudenalalta. Tämän tutkielman perusteella voidaan todeta telakkateollisuuden verkostojen hyödyntävän strategista kustannusjohtamista osana verkoston liiketoiminnan hallintaa ja sitä kautta voidaan todeta strategisella kustannusjohtamisella olevan merkittävä rooli liiketoiminnan hallinnan kautta. Kustannusjohtamisen menetelmien hyödyntäminen järjestelmänä edesauttaa kärkiyritystä johtamaan verkostoa taloudellisesta näkökulmasta läpi arvoketjun. Vaikka case-organisaatio ei hyödyntänyt avointen kirjojen -mallia osana strategista kustannusjohtamisjärjestelmää, se hyödynsi useita eri strategisen kustannusjohtamisen menetelmiä osana verkoston taloudellista johtamista. Case-yrityksen projektijohtamisen kautta pyrittiin johtamaan verkostoa kokonaisvaltaisesti käyttäen strategisen kustannusjohtamisen menetelmiä osana toiminnan tehostamista.
Keywords: verkoston kustannusjohtaminen, strateginen kustannusjohtaminen, laivanrakennuksen johtaminen, projektijohtaminen