Uskonnonvapautta vai pahoinpitely? : Poikien ei-lääketieteellinen ympärileikkaus ja sen sääntely perus- ja ihmisoikeuksien näkökulmasta - Nieminen, Nelma (My University, 2022)
Poikien ympärileikkaus on juutalaisuudessa ja islamilaisuudessa tärkeä uskonnollinen rituaali. Leikkauksessa peniksen ympäriltä poistetaan esinahka. Maailmanlaajuisesti leikkaus on erittäin yleinen, ja sitä voidaan uskonnollisten syiden ohella perustella myös kulttuurilla ja lääketieteellä. Suomessa ympärileikkaus on historiallisesti harvinainen, mutta sen voi olettaa yleistyvän tulevaisuudessa erityisesti maahanmuuton myötä. Tutkimuksessa on asetettu seuraavat tutkimuskysymykset: 1. Millainen on poikien ei-lääketieteellistä ympärileikkausta koskeva oikeustila Suomessa tämän tutkimuksen laatimisen hetkellä? 2. Miten poikien ei-lääketieteellistä ympärileikkausta tulisi arvioida perus- ja ihmisoikeuksien, ja lapsen oikeuksien näkökulmasta? 3. Miten ympärileikkausta tulisi säännellä Suomessa, jotta se olisi mahdollisimman tyydyttävä sekä perus- ja ihmisoikeuksien että lapsen oikeuksien kannalta? Tutkimuksen lopussa esitellään perusteltu ehdotus laiksi poikien ympärileikkauksesta. Keskeisintä tutkimusaineistoa ovat korkeimman oikeuden kolme ennakkotapausta (KKO 2008:93, KKO 2016:24 ja KKO 2016:25) sekä oikeuskirjallisuus. Lisäksi tutkimuskohteena ovat Ruotsin ja Norjan säätämät ympärileikkauslait. Aineistoa tutkitaan lainopillisen metodin keinoin, mutta tutkimukseen sisältyy myös oikeuspoliittista ja de lege ferenda -pohdintaa. Vastaukset tutkimuskysymyksiin ovat seuraavia: 1. Poikien ympärileikkaus on Suomessa korkeimman oikeuden oikeuskäytännössä vahvistetuin ehdoin sallittu. 2. Tärkein näkökulma poikien ympärileikkaukseen on lapsen edun objektiivinen toteutuminen, eikä leikkausta voida oikeuttaa huoltajan uskonnonvapauteen vedoten. Yhdenvertaisuuden kannalta on keskeistä ottaa huomioon eri uskontokuntien mahdollisuudet harjoittaa uskontoaan. 3. Suomen tulisi säätää laki, joka sisältäisi tietyt reunaehdot ympärileikkauksen suorittamiselle, jotta turvallisuus voidaan taata. Tärkeimmät näkökulmat ovat lapsen edun toteutuminen, kummankin lapsen huoltajan suostumus, riittävä hygienia, kivunlievitys ja suorittajan kompetenssi. Kriminalisointi ei suojaa lapsen oikeuksia tarpeeksi tehokkaasti. Nykyisellään oikeustila nojaa liian vahvasti oikeuskäytäntöön. Jokaista leikkausta ei ole mahdollista arvioida tuomioistuimessa, vaan oikeuksien toteutuminen tulisi turvata säätämällä laki poikien ympärileikkauksesta. Ympärileikkauksen sisältämien laajojen oikeudellisten kysymysten arviointi voidaan toteuttaa tyydyttävällä tavalla lainsäädännön valmistelutyössä.
Keywords: ympärileikkaus, perusoikeudet, ihmisoikeudet, uskonnonvapaus, lasten oikeudet, yhdenvertaisuus, lapsen etu