Cesarean section - short term maternal complications related to the mode of delivery - Pallasmaa, Nanneli (Annales Universitatis Turkuensis D 1119, 2014)
Cesarean section (CS) is the most common major surgery performed on women worldwide. CS can save the life of the mother or the fetus, but is associated with the typical complications of any major surgery: hemorrhage, infection, venous thromboembolism and complications of anesthesia, sometimes leading to maternal death. Recently there have been several reports from well resourced countries on increased severe maternal morbidity and even mortality. Increased rates of CS, obesity and older mothers may explain this rise. The aim of this thesis is to study the rates and risk factors of short term maternal complications associated with CS. Also, we compared maternal morbidity by mode of delivery and over time. The complication rates were assessed in a prospective study involving 2496 CS performed in the 12 largest delivery units in Finland in 2005. The rates of severe complications were studied by mode of delivery in a register-based study comparing national cohorts in 1997 and 2002. The impact of several risk factors on severe maternal morbidity by mode of delivery was studied in a register-based study of all singleton deliveries in 2007-2011. In the prospective study, 27% of the women who underwent CS had one or more intraoperative or postoperative complications during their hospital stay, and 10% had a severe complication. In the register-based study the incidence of life-threatening maternal complications was 7.6 in 1000 deliveries. The incidence was lowest for vaginal delivery (VD), followed by instrumental VD and elective CS, and highest in emergency CS. An attempt of VD, including the risks associated with emergency CS, seems to be the safest mode of delivery, even for most high-risk women.

Keisarileikkaus. Synnytystavan vaikutus äidin synnytyskomplikaatioiden esiintyvyyteen Keisarileikkaus on maailmassa yleisin naisille tehty suuri leikkaus. Keisarileikkaus voi pelastaa äidin tai lapsen hengen, mutta siihen liittyy tyypilliset suuren kirurgisen toimenpiteen riskit: verenvuoto, infektio, syvä laskimotukos ja anestesiakomplikaatiot, jotka toisinaan johtavat kuolemaan. Viime vuosina on useissa kehittyneissä maissa raportoitu vakavien äitikomplikaatioiden ja myös äitiyskuolleisuuden lisääntyneen. Keisarileikkausten sekä ylipainoisten ja iäkkäiden synnyttäjien lisääntynyt osuus saattaa selittää ilmiötä. Tämän väitöskirjatutkimuksen tavoite on selvittää äitien keisarileikkauksiin liittyviä välittömiä komplikaatioita ja niiden riskitekijöitä. Tutkimus selvittää myös komplikaatioiden esiintyvyyttä eri synnytystavoissa ja eri vuosina. Keisarileikkauksiin liittyviä komplikaatioita ja niiden riskitekijöitä selvitettiin prospektiivisessa tutkimuksessa joka kattoi 2496 keisarileikkausta 12 synnytysyksiköstä vuodelta 2005. Vakavien synnytyskomplikaatioiden esiintyvyys eri synnytystavoissa selvitettiin rekisteritutkimuksessa, jossa aineistona olivat kaikki yksisikiöiset synnytykset vuosina 1997 ja 2002. Useiden riskitekijöiden vaikutusta vakavien komplikaatioiden esiintyvyyteen eri synnytystavoissa selvitettiin rekisteritutkimuksessa, jonka aineistona olivat kaikki yksisikiöiset synnytykset 2007-2011. Prospektiivisessa tutkimuksessa esiintyi 27%:lla keisarileikatuista naisista vähintään yksi komplikaatio leikkauksen tai sen jälkeisen sairaalahoidon aikana, ja 10%:lla komplikaatio oli vakava. Rekisteritutkimuksessa henkeä uhkaavia komplikaatioita ilmeni 7.6 synnytyksessä tuhannesta. Esiintyvyys oli matalin alatiesynnytyksissä, korkeampi instrumentaaliavusteisissa alatiesynnytyksissä ja suunnitelluissa keisarileikkauksissa, ja korkein päivystyskeisarileikkauksissa. Alatiesynnytyksen yritys, sisältäen päivystyskeisarileikkauksen riskit, oli turvallisin synnytystapa myös useimmille korkean riskin ryhmiin kuuluville naisille