OECD:n BEPS-hanke ja EU:n toimet aggressiivista verosuunnittelua vastaan - Sainio, Juha (My University, 2019)
Kansainväliset verokysymykset ja etenkin suurten monikansallisten yhtiöiden verosuunnitteluun sekä siirtohinnoitteluun liittyvät asiat ovat olleet viime vuosina jatkuvasti esillä niin poliittisessa keskustelussa kuin tiedotusvälineissä. Kansalliset talousjärjestelmät ja markkinat ovat yhdentyneet kiihtyvällä tahdilla, eivätkä vuosikymmeniä samankaltaisena pysyneet verotusjärjestelmät ole pysyneet nopeiden muutosten perässä. Yksi kansainvälisen verotuksen kuumimpia puheenaiheita on nyt muutamia vuosia ollut OECD:n käynnistämä BEPS-hanke, jonka päätavoitteena on saada yhtiöt maksamaan veronsa siellä, jossa niiden liiketaloudellinen toiminta tapahtuu ja arvonluonti syntyy. BEPS-hankkeen myötä myös Euroopan unioni on ryhtynyt ennennäkemättömän suuriin toimiin välittömän verotuksen alalla julkaisemalla mm. veronkierron vastaisen toimenpidepaketin, jolla pyritään puuttumaan monikansallisten yhtiöiden ns. aggressiiviseen verosuunnitteluun. Tämän tutkielman tavoitteena on selvittää, kuinka BEPS-toimenpiteiden implementointi ja muut toimet aggressiivista verosuunnittelua vastaan vaikuttavat yritysverotukseen Euroopan unionissa. Esityksen näkökulma on vero-oikeudellinen, mutta se sisältää myös oikeuspoliittisia vivahteita. Keskeisimpiä lähteitä sitovan lainsäädännön ja perinteisen oikeuskirjallisuuden lisäksi ovat mm. OECD:n julkaisemat raportit ja ohjeistukset sekä asiantuntija-artikkelit. Aihepiirin ajankohtaisuudesta johtuen, monet lähteistä ovat luonteeltaan ns. ”soft law” –tyyppisiä. Tutkielman yhtenä johtopäätöksenä voidaan todeta, että monet uudistuksista rakentuvat pitkälti verotuksen vanhojen rakenteiden päälle. BEPS-hanke on kompromissi eri intressitahojen välillä ja sisältää valuvikoja. Osin tästä syystä, EU pyrkii menemään toimenpiteissään OECD:n alkuperäisiä suosituksia ja toimintaohjeita pidemmälle. Vielä on kuitenkin liian aikaista sanoa, mitkä tulevat olemaan lukuisten uusien lainsäädäntöaloitteiden ja toimenpiteiden pitkän aikavälin vaikutukset eri valtioiden verokertymiin. Vaikka yritysverotus ei vielä ole radikaalisti muuttunut, kehityssuunta on kuitenkin jo nähtävissä.
Keywords: BEPS, aggressiivinen verosuunnittelu, siirtohinnoittelu