Hakukoneiden suorittaman kaupallisen tekstin- ja tiedonlouhinnan oikeudelliset haasteet Euroopan unionissa - Kangas, Sofia (My University, 2020)
Euroopan unionissa kappaleen valmistamista koskeva yksinoikeus on rakentunut analogisen maailman tarpeille. Tämä yksinoikeus on vahvasti sidottu oikeudenhaltijalle teknologianeutraalilla määritelmällä. Uudet teknologiset innovaatiot ovat kuitenkin digitalisoineet kappaleen valmistamista koskevan määritelmän. Näkymättömiä, tilapäisiä ja digitaalisia kopioita voidaan nimittäin valmistaa osana teknologista prosessia. Esimerkiksi hakukonetoiminta perustuu tekstin- ja tiedonlouhintateknologiaan, joka analysoi valtavia tietomassoja uuden informaation tuottamiseksi. Osana tätä analysointiteknologiaa valmistetaan kopioita. Näiden kopioiden ja tekijänoikeuden välille on muodostunut jännite, jota on pyritty selventämään uudella tekijänoikeusdirektiivillä. Tutkielman tarkoituksena on tarkastella, mikä on tekijänoikeusdirektiivin myötä tämän hetkinen oikeustila Euroopan unionissa hakukoneiden suorittaman kaupallisen tekstin- ja tiedonlouhinnan suhteen. Tutkimusongelmaan vastaaminen edellyttää ymmärrystä käytännön tasolla siitä, miten hakukoneet toimivat. Lisäksi on tunnistettava tekijänoikeuden ja tekstin- ja tiedonlouhinnan yhteensovittamisen haasteet, sekä mihin tekijänoikeusdirektiivin säätämistarve on perustunut. Keskeisenä tutkimusmetodina tutkielmassa käytetään oikeusdogmaattista tutkimusotetta. Tutkimusongelman vahva liityntä teknologiaan edellyttää oikeudelliseen analyysiin teknologisen ulottuvuuden tuomista. Law and Technology -tutkimusmetodi mahdollistaa teknologisen ulottuvuuden hahmottamisen niin käytännöllisellä kuin yhteiskunnallisella tasolla. Tutkielman lähdemateriaali koostuu erityisesti Euroopan unionin lainsäädännöstä, oikeuskäytännöstä sekä asiantuntijalausunnoista, mutta myös merkittävä rooli on ollut tietotekniikka käsittelevällä kirjallisuudella. Tutkielman loppupäätelminä voidaan esittää, että teknologianeutraali kappaleen valmistamista koskeva määritelmä on digitaalisessa ympäristössä vanhentunut, sekä oikeustila on epäselkeä etenkin lisensoinnin ja TPM-rajoituksien suhteen. Uusi tekijänoikeusdirektiivi sisältää tulkinnalle alttiita avoimia käsitteitä eikä lisää oikeusvarmuutta kaupalliseen tekstin- ja tiedonlouhintaan. Edellä esitetystä johtuen tutkielmassa esitetään kannanotto Euroopan unionin tekijänoikeuslainsäädännön muutostarpeesta. Osana kannanottoa tutkielmassa ehdotetaan tekijänoikeuslainsäädäntöön punnintaan perustuvaa joustavaa rajoitusnormia, joka ottaisi huomioon markkinavaikutusanalyysin ja palauttaisi tekijänoikeuden takaisin sen perusperiaatteille.
Keywords: digitalisaatio, EU-oikeus, koneoppiminen, kopiot, tekijänoikeus, teknologia, tekoäly, tietoyhteiskunta